Az autoriter politikai nézetek visszaszorítására is alkalmas lehet a varázsgomba

2018 február 6., kedd 10:08
77

Az Imperial College London neuropszicho-farmakológiai központjának kutatója, Robin Carhart-Harris publikálta azt a tanulmányt, ami arra utal, hogy a varázsgombáknak nevezett, pszilocibint tartalmazó gombák fogyasztása csökkentheti egyes személyekben az autoriter politikai berendezkedés iránti vonzalmat. 

A pszilocibin egy pszichoaktív alkaoid, ami elsősorban a Psilocybe gombák nemzetségének tagjaiban lelhető fel, és emberi fogyasztása változó intenzitású és hosszúságú hallucinációkkal jár együtt. Az utóbbi időben sorra születtek a cikkek arról, hogy ezek a gombák hatékony eszközök lehetnek a depresszió kezelésében, arról pedig, hogy milyen kutatások zajlanak mostanában gombafronton, nemrég részletesen is beszámoltunk.  

Fotó: PETER DEJONG/ASSOCIATED PRESS

A most publikált tanulmány egy kisléptékű, kísérleti kutatás eredményeit foglalta össze. Carhart-Harris és csapata hét súlyos, kezelésnek ellenálló depresszióval küzdő embernek adott pszilocibint, és a Journal of Psychopharmacology című szaklapban megjelent publikációjuk szerint ezeknél az embereknél a természethez való nagyobb kapcsolódást és visszaszoruló autoriter politikai nézeteket figyeltek meg. 

Az nem újdonság, hogy a gomba képes lehet befolyásolni személyiségjegyeket és meggyőződéseket, ezt több korábbi kutatás is igazolta már. Carhart-Harris és csapata most a természethez és a politikához való viszony alakulására kérdezett rá. A kutatásban résztvevő személyek kétszer kaptak pszilocibint, a két alkalom között egy hét telt el, majd egy sor világnézeti és életmódbeli kérdés segítségével megmérték, hogyan viszonyulnak a természethez és a politikához, és hogy ezek a nézeteik változtak-e a kezelés kezdete előtt rögzített állapothoz képest. 

Egyrészt azt találták, hogy már egy héttel a kezelés után megnőtt a terápiában résztvevő személyek természethez való szubjektív kötődésérzése, és ezeket a hatásokat aztán 7-12 hónapon keresztül ki lehetett mutatni. Az egyik résztvevő úgy fogalmazott, hogy míg korábban csak élvezte a természetet, most már a részének tekinti magát: korábban úgy tekintett rá, mint egy festményre vagy a tévére, de most már nincs ilyen elkülönülés, benne van ő is ebben. 

A kutatók ezen kívül azt találták, hogy a súlyos depresszióval küzdő tesztalanyok tünetei enyhültek, kezelhetőbbé váltak. 

Valamint hogy jelentős visszaesést lehetett kimutatni egy héttel a kezelés után az autoriter politikák iránti nyitottságban. Mint a kutatók írják, az eredmény arra utal, hogy a pszilocibinterápia tartósan csökkentheti az autoriter attitűdök meglétét. Ugyanakkor maguk a szerzők figyelmeztetnek arra, hogy ez a kérdés még komolyabb kutatásokat igényel, többek között mert most meglehetősen kis számú csoporttal dolgoztak, illetve hozzáteszik azt is, hogy figyelembe kell venni egyéb tényezőket, például hogy a mostani kutatásban több férfi volt a súlyos depressziós csoportban, míg a kontrollcsoportban a nők száma volt nagyobb, és lehet, hogy ez is meghatározó lehetett. 

Felvetették azt is, hogy egyelőre nem lehet megmondani, hogy a változások direkt következményei-e a gomba fogyasztásának, vagy pedig az enyhülő depresszió idézte elő ezeket. 

Ugyanakkor kitérnek arra is, hogy a hatvanas-hetvenes évek nagy pszichedelikus forradalma épp az autoriter hatalmak és az establishment ellen irányult, ennek ellenére viszonylag kevés kutatás foglalkozott a pszichedelikus szerek és a politikai nézetek kapcsolatával. Most egy kontrollált kutatásban sikerült megmutatni, hogy lehet tartós hatása egy személy politikai nézeteire, ha pszichoaktív szert fogyaszt. Idéznek egyben korábbi kutatásokat is, melyekből az derült ki, hogy az LSD-t fogyasztók magasabb pontokat értek el a személyes szabadság, illetve a külpolitikai liberalizmus mértékét mérő teszteken, mint a kontrollcsoportok tagjai.

A teljes tanulmány angol nyelven itt érhető el

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt