Az ész nélkül eltapsolt milliárdok mintapéldája a zöld álomváros, ami ma kihaltan áll a sivatagban

Fenntartható fejlődés
2018 február 07., 16:30
comments 21

Több, mint tíz éve lelkes cikkek tucatjai születtek egy érdekes kezdeményezésről, az Abu-Dzabi város vonzáskörzetében épülő, egyedi öko-városról.

Komplett, önfenntartó, kizárólag megújuló energiára épülő, 40-50 ezer fős mintavilágot képzeltek el akkor, szélerőműparkok, naperőművek, földszondák, energianövények szerepeltek a tervben.

Zseniálisnak hatott a riportokban rendszeresen ellőtt, vezető nélküli, elektromos tömegközlekedési rendszer, és a hagyományos arab motívumokra alapozó építészet.

link Forrás

"A település hat négyzetkilométeren terül majd el, tervezett lakossága ötvenezer fő. Az építtető, az állami Abu Dhabi Future Energy Company az első ütem lezárását 2015-re tervezi - a munkálatok februárban már el is kezdődtek." - szól egy MTI hír 2008-ból.

2010-ben még úgy tűnt minden sínen van, hisz megérkeztek az első lakók.

A Masdar Természettudományi és Technológiai Intézet diákjai lettek az elsők, akik beköltözhettek. "Összesen 170-175 diákunk van, közülük százan gyakorlatilag itt élnek a kampuszon" - mondta Fred Moavenzadeh, az intézmény igazgatója.

Adele Galieva (@pampamdelika) által megosztott bejegyzés,

Befékezett a világ, befékezett az öko-város

A válság évei lassították a fejlesztés ütemét, a tervezett költségvetés is 10-15 százalékkal emelkedett, a lelkes híradások száma pedig egyre csökkent.

A helyzet pedig tulajdonképpen alig változott 2010 óta, az egyetemen tanuló, körülbelül 250 állandó lakóval, plusz az ott dolgozókkal vegetál Masdar City, aminek ambiciózus célkitűzését is enyhítették. Nulla szén-dioxid kibocsátás helyett már az ötven százalékkal is megelégednének.

The majority of Masdar tho was still #underconstruction

Alexei Aitouganov (@paralexei) által megosztott bejegyzés,

A fenntarthatóság álomvilága kegyetlen pofont kapott a valóságtól, ugyanis annyira sem fenntartható, hogy megépüljön. A 22 milliárd dolláros vízió 2018-ban egy furcsa, futurisztikus várostorzó a végtelen sivatagban, de töretlenül fejlesztik, a legújabb céldátum a befejezésre 2030.



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.