Észak-Amerikai Zsákutca 1. szám alá kerülhet az amerikai nagykövetség Moszkvában

A legszebb hidegháborús hagyományokat kezdi feleleveníteni az az utcaátnevezési csörte, amibe Moszkva és Washington kezd egyre jobban belesüppedni. 

Ezt a meccset az USA kezdte: január elején jelentették be, hogy a teret, ahol az orosz nagykövetség van Washingtonban, Vlagyimir Putyin meggyilkolt politikai ellenfeléről, Borisz Nyemcovról fogják elnevezni

A nagykövetség MoszkvábanFotó: Chesnokova Ekaterina/RIA Novosti

Most válaszul az Oroszországi Liberális-Demokrata Párt egyik képviselője, Mikhail Degtyarjov nyújtott be egy javaslatot, hogy az amerikai nagykövetségnek helyet adó utcát nevezzék át Észak-Amerikai Zsákutcára. A tervet a moszkvai önkormányzatnak nyújtotta be, és a Washington Post cikke szerint a kormányzat is megfontolás tárgyává fogja tenni. 

Közben ettől függetlenül ugyan, de az ankarai önkormányzatban is hétfőn zajlott vita arról, hogy átnevezzék-e a török fővárosban azt az utcát, ahol az amerikai nagykövetség van, Olajág utcára. Bár ez meglehetősen kedves elnevezésnek hangozhat elsőre, valójában troll-lépésről van szó: Olajág Hadművelet néven zajlik jelenleg a török katonai offenzíva a kurdok ellen Szíriában, akiket az amerikaiak támogatnak. (Washington Post)