A Reuters szerint egy, a Kremlhez köthető katonai magáncég szolgálatában a múlt héten 300(!) orosz halhatott vagy sérülhetett meg Szíriában

háború
2018 február 15., 20:49
comments 93

A Reuters három forrásra hivatkozva azt írja, hogy a múlt héten Szíriában kb. 300 férfi halhatott meg vagy sérülhetett meg egy Kremlhez köthető orosz katonai magáncég szolgálatában. Egy orosz katonai orvos azt mondta, kb. százan haltak meg, míg egy másik forrás – aki több áldozatot ismert – 80 halálos áldozatról beszélt.

Az áldozatokról szóló hír egybeesik Deir-ez-Zór szíriai város múlt szerdai ostromával, amiben az amerikai vezetésű szövetséges erők összecsaptak a Moszkva által támogatott Bassár el-Aszad haderőivel. (Az egyre durvuló szíriai háborúról itt írtunk.)

A Reuters szerint az összecsapások mutatják, hogy Moszkva a bevallottnál sokkal inkább részt vesz a szíriai háborúban, és azt kockáztatja, hogy direkt konfrontációba kerüljön az Egyesült Államokkal a térségben. A hírügynökség szerint ilyen nagy veszteséget Oroszország egyetlen összecsapásban az ukrajnai háború óta nem szenvedett el. (2014-ben egyszer állítólag több mint 100 harcost veszítettek el, bár Moszkva azóta is tagadja, hogy katonákat és önkénteseket küldene Ukrajnába.)

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján elismerte, hogy az első adatok szerint öt orosz állampolgár halt meg február 7-én Szíriában az Egyesült Államok-vezette koalíció katonai csapásában. De Zaharova hangsúlyozta, hogy nem orosz katonák haltak meg, és a szíriai kormányellenes fegyveresek által elindított „klasszikus dezinformációnak” nevezte azokat a híreket, amik szerint oroszok tucatjai vagy százai vesztek volna oda.

„Nem 400-an, nem 200-an, nem százan és nem tízen (haltak meg) az elsődleges értesülések szerint a katonai összecsapásban, aminek okait most tisztázzák. Öt ember haláláról lehet szó, feltehetően orosz állampolgárokéról” – mondta. „Vannak sérültek is, de minden ellenőrzésre szorul, egyebek között az állampolgárságuk is, az, hogy mindannyian Oroszország, avagy más ország állampolgárai” – mondta.

A szóvivő arról beszélt, hogy a konfliktusövezetekben Oroszország és a FÁK-tagállamok sok állampolgára tartózkodik, sokféle céllal, egyebek között azért, hogy részt vegyenek a harci cselekményekben. Szerinte mivel ezek az emberek nem fordulnak állami szervekhez az utazásuk lebonyolításához, ezért többféle módon, többek között illegálisan kerülnek katonai műveleti területre.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség összegzése szerint a február 8-ra virradó éjjel az amerikai irányítású koalíció szíriai milicistákra mért csapást, akik az ISIS egy alvó sejtje ellen folytattak hadműveletet. A koalíció szerint a csapást egy, a Szíriai Demokratikus Erők harcálláspontja ellen indított, semmi által „nem provokált” támadás váltotta ki Deir-ez-Zór tartományban. A RIA szerint az incidensben 25 ember sebesült meg, de az amerikai média arról számolt be, hogy több százan életüket vesztették, köztük oroszok. A Másik Oroszország elnevezésű, be nem jegyzett politikai szervezet arról számolt be, hogy a halottak között volt egyik aktivistája, Kirill Ananyjev, aki önkéntesnek jelentkezett Szíriába.

Sajtótájékoztatóján Zaharova kijelentette, hogy az USA kurd szövetségeseivel gyakorlatilag nyílt szembenállásba kezdett a szíriai kormányerőkkel, és megszállva tart egy 55 km-es zónát et-Tanf környékén, ami biztonságos övezetté vált az ISIS megmaradt fegyvereseinek. Azt mondta: „az amerikaiak, Törökországot provokálva, Irakon keresztül újabb fegyverszállító konvojokat küldtek a kurdokhoz”. Még nem zárult le az annak megállapítására indított vizsgálat, hogy február elején milyen eredetű fegyverrel lőtték le az orosz Szu-25-ös harci gépet Idlíb tartományban. (via Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.