Egy gimnazista lány beszédébe borzongott bele Amerika a floridai iskolai mészárlás után

külföld
2018 február 18., 13:37
comments 461

17 ember halt meg szerda délután a floridai Parkland város Marjory Stoneman Douglas nevű középiskolájában, miután az iskola volt diákja lövöldözni kezdett. Az Egyesült Államokban rendszeresen történnek hasonló mészárlások, és az egésznek van is egy tragikus koreográfiája: minden eset után óriási a felháborodás, de gyakorlatilag soha nem történik érdemi változás.

Szombaton Parkland közelében, Fort Lauderdale-ben rendeztek egy tüntetést a fegyvertartási szabályok szigorításáért. Ezen pedig Emma Gonzalez, az iskola végzős diákja, aki maga is ott volt, amikor a mészárlás történt, olyan beszédet mondott, ami egy pillanat alatt Amerika-szerte ismertté tette.

link Forrás

„Nem értjük, hogy miért van az, hogy nehezebb egy hétvégét megtervezni a barátaiddal, mint automata vagy félautomata fegyvert vásárolni. Floridában egy fegyver megvásárlásához nem kell engedély, és még regisztrálni sem kell” - mondta, és részletesen beszélt ezekről a szabályokról. Aztán harciasabb hangnemre váltott, és így vezette fel a szabályok megváltoztatásáról szóló részt:

„Mi leszünk azok, akikről a történelemkönyvekben fognak írni. De nem azért, mert csak egy újabb statisztikai adat leszünk, hanem mert ez volt az utolsó tömegmészárlás!”

Donald Trump az eset után arról írt, hogy az elkövető mentálisan zavart volna (illetve legutóbb arról is, hogy az FBI-nak ezzel kellene foglalkoznia az oroszügyi nyomozás helyett, mert tudtak arról, hogy figyelni kellene az elkövetőre). Neki is üzent:

„Ha az elnök ide akar jönni, és az arcomba akarja mondani, hogy ez egy szörnyű tragédia volt, és nem lett volna szabad, hogy megtörténjen, miközben fenntartja, hogy semmi sem fog történni az ügyben, boldogan megkérdezem tőle, mennyi pénzt kapott a Nemzeti Fegyverszövetségtől (NRA).”

„De tudjátok mit? Nem is kell megkérdeznem, mert tudom. Harmincmillió dollárt.”

„Minden politikus, aki elfogadja az NRA adományait szégyellje magatokat!” - mondta, és ezt a résztvevők is skandálni kezdték.

A legerősebb, és saját generációjában valószínűleg a leginkább betaláló rész pedig a beszéde vége volt.

„Politikusok, akik az NRA pénzéből vett házukban ülve azt mondták, hogy semmit sem lehetett volna tenni - azt mondjuk, baromság. Azt mondják, hogy a szigorúbb fegyvertartási törvények nem csökkentik a fegyveres erőszakot - azt mondjuk, baromság. Azt mondják, a lőfegyver csak egy eszköz, mit egy kés, és csak annyira veszélyes, mint egy autó - azt mondjuk, baromság. Azt mondják, semmilyen törvény nem akadályozhatta volna meg azt a több száz tragédiát, ami már megtörtént - azt mondjuk, baromság. Azt mondják, mi gyerekek vagyunk és túl fiatalok ahhoz, hogy megértsük, hogy működik a kormány - azt mondjuk baromság!”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.