Határon túliak ellen uszító és hamisító Facebook-poszt miatt rendelt el nyomozást az ügyészség

POLITIKA
2018 február 20., 14:55
comments 301

Éppen ma írtunk arról a Facebook-oldalról, aminek már közel negyvenezer lájkolója van, érdemi vita helyett egészen embertelen gyűlöletkampányt folytat és híreket hamisít, hogy a határon túli szavazók ellen hergeljen

Ne szavazhasson, aki SOHA nem élt itt Facebook-oldal egyik posztja miatt már nyomozást is indított az ügyészség. Ez az, amiről a Magyar Nemzet írt a hétvégén: az oldal ellopta a székelyföldi Felsősófalván élő panziós, Parajdi Kálmán Endre családi képét, és ráírták a saját uszító, és tartalmában is hamis üzenetüket.

Parajdi hiába kommentelt a poszt alá, azt nem törölte az oldal. Az ügyészség közelménye után végül mégis leszedték. 

Az ügyészség közleménye szerint feljelentést kaptak, mert „ismeretlen személy a választási kampányhoz kapcsolódóan jogosulatlanul tette közzé egy erdélyi magyar család fotóját az egyik közösségi oldalon úgy, hogy a fotó mellé a családot hátrányosan érintő, valótlan tartalmú bejegyzéseket fűzött”. A poszt írója egyúttal arra buzdít, hogy minden olyan felhasználó ossza meg ezt a képet, akinek elege van a „szavazatvásárlásból”.

Az ügyészség azt írja, hogy az érintett család nem adta hozzájárulását a fotó közzétételéhez, a képet és az ahhoz kapcsolódó valótlan bejegyzést több ezren megosztották, illetve a közzététel után a család gyalázkodó üzeneteket kapott.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a feljelentésben foglalt adatokat értékelte, és megállapította, hogy a fénykép felhasználása, közzététele kapcsán a személyes adattal visszaélés vétségének gyanúja megállapítható, ezért a nyomozást elrendelte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt