Pintér Sándor nem árulja el, hogy mi van a szovjet emlékművet fegyelmező videóval megvédő Magomeddel

2018 február 21., szerda 20:28
102

Magomedről régóta nem hallani. 

Valójában Magomed Groznijból

Ő volt az, aki a tavalyi év egyik legemlékezetesebb videójában együtt szerepelt a Szabadság téri szovjet emlékművet festékkel megdobó, pénzbüntetésre ítélt Komáromy Gergő aktivistával. G Rast a csecsen férfi kereste meg a festékdobálás után, a végeredmény lett a videó, amin Komáromy bocsánatot kért a tettéért azoktól, akiket esetleg megbántott. Komáromy utólag elmesélte, hogy Magomed Daszajev azt mondta neki, hogy ő egy türelmes ember, de „ismer egy csomó embert, akik másmilyenek, mint ő, és most teljesen fel vannak dúlva, és veszélyben vagyok én is meg a családom is”.

Aztán kiderült Magomedről (merthogy a videóban rosszul írták a nevét) néhány dolog, például

  • Magomed nem állampolgára egyetlen országnak sem, gyakorlatilag hontalan és menekültként érkezett Magyarországra.
  • A hatóságok azt sem tudták megmondani, hogy pillanatnyilag milyen jogcímen tartózkodik Magyarországon: egymás után adja be a különböző kérelmeket, és amíg azok elbírálására vár, maradhat.
  • tartózkodási kártyája három éve lejárt

Komáromy nem jelentette fel Magomedet, de Magyarország legnagyobb feljelentője, Tényi istván igen, kényszerítés gyanúja miatt. A BRFK bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást. 

Annyira nem lehet azóta semmit sem tudni Magomedről, hogy Demeter Márta időnként megkérdezi Pintér Sándort, hol tartanak a férfi ügyében indult vizsgálatok. Egy ilyen korábbi kérdésre erősítette meg a belügyminiszter, hogy a csecsen ügyében még az Alkotmányvédelmi Hivatal is lejár. De ezen kívül Pintér tavaly májusban semmit nem elárult el. Most Demeter Márta újra megkérdezte Pintért, hogy 

  1. Mivel zárult a Magomed Dasajev vonatkozásában zajlott idegenrendészeti eljárás? 
  2. Magyarországon tartózkodik-e még Magomed Dasajev? Ha igen, milyen jogcímen? 
  3. Nyújtott-e be Magomed Dasajev tartózkodási engedély vagy letelepedési engedély igénylést a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalhoz? 

Pintér ugyanakkor még most sem hajlandó elárulni semmit a semmiből felbukkanó csecsen fegyelmezőről. Azt írta, hogy „a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007 . évi II. törvény 106. § (1) bekezdése meghatározza azokat a szerveket, amelyek részére jogszabályban meghatározott feladataik ellátása céljából az idegenrendészeti hatóság az idegenrendészeti résznyilvántartásokból törvényben meghatározott adatkörben adatot továbbíthat”. Márpedig 

„a törvény ezen rendelkezése az országgyűlési képviselők részére történő adattovábbításra nem ad felhatalmazást”.

Vagyis senkinek semmi köze hozzá. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt