Bödőcs a világhír felé: az Orbán-rendszer tudatalattiját bemutató humoristáról közölt portrét az AFP

Az elmúlt évek legsikeresebb és eredetibb magyar humoristájáról, Bödőcs Tiborról közölt riportot egyik legnagyobb európai hírügynökség, az AFP. A cikk Bödőcs Nemzeti Maradási Iroda című párperces videóján keresztül vezeti fel a standupos pályáját, illetve a magyar helyzetet:

Bödőcs a videó nyomán az AFP-nek arról beszélt, hogy Magyarország Orbán alatti közép-ázsiai, posztszovjet, illiberális atmoszférája gyakorlatilag paródiára érett. 

A hírügynökség ezután felidézi, Orbán Viktor hogyan jelentette be az illiberális fordulatot 2014-ben, illetve hogyan hivatkozott Oroszországra és Törökországra követendő példaként, majd a cikk röviden végigveszi az elmúlt évek kormányzati intézkedéseit, kitérve a Brüsszel- és Soros-ellenes plakátkampányokra is. 

„Nevetségesnek állítom be ezeket, és szeretném elérni, hogy akik hisznek a propagandában, gondolják át még egyszer” – mesélte Bödőcs az AFP újságírójának Dunakeszin, ahol egy előadása után beszélgettek vele. A műsort mintegy 500 ember nézte végig a helyszínen, és a beszámoló szerint nagyokat nevettek, miközben Bödőcs Orbánt és oligarchakörnyezetét személyesítette meg a színpadon. 

A cikkben kitérnek a gázszerelőből mára Magyarország egyik leggazdagabb emberévé vált Mészáros Lőrincről készített videóra is, melyben Bödőcs Mészáros nevében egy szerelmes verset szaval Orbánnak. 

Majd szóba kerül ismét a Nemzeti Maradási Iroda-videó, melyben Bödőcs egy bajszos alak bőrébe bújva egy autó hangszóróin keresztül harsogja a kormányzati propagandát. Szerinte a karakter Orbán-rendszerének tudatalattiját mutatja be, aki retteg mindentől, ami nem magyar. 

Az AFP bemutatja röviden Bödőcs műsorának további elemeit is, így például a szkeccset arról, hogy mi a 10 legjobb módszer az EU-források pazarlására, vagy a jelenetet, ami Orbán és Putyin kapcsolatáról. 

Megszólal a cikkben egy néző is, a 32 éves Zsigmond, aki szerint manapság több igazságot lehet hallani a humoristáktól, mint a politikusoktól. 

A cikk kitér arra is, hogy sem Bödőcs, sem a Dumaszínház többi tagja nem dédelget politikai ambíciókat, de a 2014-ben alapított Kétfarkú Kutya Párt viszont igen: az alapító Kovács Gergő arról beszélt az AFP-nek, hogy a politikai légkör annyira tele van gyűlölettel, hogy szükség van a humorra ahhoz, hogy az emberek ne veszítsék el a józan eszüket. 

Bödőcs Tiborral nemrég mi is készítettünk egy nagyobb interjút, az itt olvasható

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.