Bödőcs a világhír felé: az Orbán-rendszer tudatalattiját bemutató humoristáról közölt portrét az AFP

2018 február 22., csütörtök 16:35
166

Az elmúlt évek legsikeresebb és eredetibb magyar humoristájáról, Bödőcs Tiborról közölt riportot egyik legnagyobb európai hírügynökség, az AFP. A cikk Bödőcs Nemzeti Maradási Iroda című párperces videóján keresztül vezeti fel a standupos pályáját, illetve a magyar helyzetet:

Bödőcs a videó nyomán az AFP-nek arról beszélt, hogy Magyarország Orbán alatti közép-ázsiai, posztszovjet, illiberális atmoszférája gyakorlatilag paródiára érett. 

A hírügynökség ezután felidézi, Orbán Viktor hogyan jelentette be az illiberális fordulatot 2014-ben, illetve hogyan hivatkozott Oroszországra és Törökországra követendő példaként, majd a cikk röviden végigveszi az elmúlt évek kormányzati intézkedéseit, kitérve a Brüsszel- és Soros-ellenes plakátkampányokra is. 

„Nevetségesnek állítom be ezeket, és szeretném elérni, hogy akik hisznek a propagandában, gondolják át még egyszer” – mesélte Bödőcs az AFP újságírójának Dunakeszin, ahol egy előadása után beszélgettek vele. A műsort mintegy 500 ember nézte végig a helyszínen, és a beszámoló szerint nagyokat nevettek, miközben Bödőcs Orbánt és oligarchakörnyezetét személyesítette meg a színpadon. 

A cikkben kitérnek a gázszerelőből mára Magyarország egyik leggazdagabb emberévé vált Mészáros Lőrincről készített videóra is, melyben Bödőcs Mészáros nevében egy szerelmes verset szaval Orbánnak. 

Majd szóba kerül ismét a Nemzeti Maradási Iroda-videó, melyben Bödőcs egy bajszos alak bőrébe bújva egy autó hangszóróin keresztül harsogja a kormányzati propagandát. Szerinte a karakter Orbán-rendszerének tudatalattiját mutatja be, aki retteg mindentől, ami nem magyar. 

Az AFP bemutatja röviden Bödőcs műsorának további elemeit is, így például a szkeccset arról, hogy mi a 10 legjobb módszer az EU-források pazarlására, vagy a jelenetet, ami Orbán és Putyin kapcsolatáról. 

Megszólal a cikkben egy néző is, a 32 éves Zsigmond, aki szerint manapság több igazságot lehet hallani a humoristáktól, mint a politikusoktól. 

A cikk kitér arra is, hogy sem Bödőcs, sem a Dumaszínház többi tagja nem dédelget politikai ambíciókat, de a 2014-ben alapított Kétfarkú Kutya Párt viszont igen: az alapító Kovács Gergő arról beszélt az AFP-nek, hogy a politikai légkör annyira tele van gyűlölettel, hogy szükség van a humorra ahhoz, hogy az emberek ne veszítsék el a józan eszüket. 

Bödőcs Tiborral nemrég mi is készítettünk egy nagyobb interjút, az itt olvasható

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt