Egy órára őrizetbe vették Navalnijt

Őrizetbe vette, majd egy óra elteltével elengedte Moszkvában a rendőrség Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust. Erről maga Navalnij számolt be a Twitteren. A bejegyzése szerint a fogorvostól távozott éppen, amikor előállították.

Közlését az általa létrehozott korrupcióellenes alapítvány ügyvédje, Ivan Zsdanov az Interfax hírügynökségnek megerősítette. Zsdanov közölte, hogy Navalnijnak a rendőrségen egy jegyzőkönyvet adtak át, ami szerint közigazgatási jogsértést követett el a tüntetések szervezésére vonatkozó szabályok ismételt megsértése révén.

A nap folyamán korábban a seremetyjevói repülőtérről Navalnij stábjának vezetőjét, Leonyid Volkovot vezették el rendőrök. Volkov Ufába készült, hogy ott az elnökválasztás bojkottjának támogatóival találkozzon.

Seremetyjevóban kedden Roman Rubanovot, Navalnij Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának vezetőjét vették őrizetbe, és közigazgatási törvénysértés címén jegyzőkönyvet vettek fel vele. Rubanovot a bíróság 10 napi elzárásra ítélte egy január 28-i, engedély nélkül tartott tüntetés miatt.

Alekszej Navalnijt előállítják a január 28-i tüntetésen.Fotó: Alekszandra Dalszbajek / AFP

Navalnij, akit a központi választási bizottság – felfüggesztett szabadságvesztésére hivatkozva – nem engedett elindulni a márciusi elnökválasztáson, mozgalmat indított a politikai erőpróba bojkottálása érdekében.

Az elmúlt egy hónap leforgása alatt bírósági ítélet született a Navalnij választási stábját finanszírozó alap felszámolásáról, a politikust őrizetbe vették egy moszkvai, a választási bojkottra felszólító tüntetésen, a weboldalát pedig hozzáférhetetlenné tették Oroszországban egy tényfeltáró videó miatt, amiben korrupciós kapcsolattal vádolta meg Oleg Gyeripaszka milliárdost és Szergej Prihogyko miniszterelnök-helyettest.

A Medvegyev-videóban látható, egy tó közepére épített kacsaház miatt Navalnij mozgalmának jelképévé vált gumikacsa a január 28-i tüntetésen.Fotó: Olga Malceva / AFP

A politikus tavaly – szintén egy YouTube-videón – Dmitrij Medvegyev kormányfőt és Dmitrij Pezskov elnöki szóvivőt is súlyos korrupcióval vádolta meg. (MTI)