Putyin szóvivőjének a fia érettségit se szerzett, és nem dolgozik, mégis több lakása és sok luxusautója is van

külföld
2017 augusztus 17., 16:25
comments 99

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov fia, Nyikolaj Choles állítólag tisztázatlan anyagi forrásokból szerzet luxusautóit, lakását és fényűző életmódját vette célba a friss videójában Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus. (Nem csoda, hogy júniusan maga Vlagyimir Putyin orosz elnök is arról beszélt, hogy a sajtónak le kéne szállnia a családjáról.)

Navanij szerint a 49 éves Peszkov – akinek három házasságból 3 fia és 2 lánya született – elsőszülött fiának 27 évesen nincs ugyan érettségije, és nem is dolgozik sehol, mégis van egy Teslája (amit Peszkov használ), egy Range Rovere, egy Ferrarija, egy Mercedese és egy Harley Davidsonja. Cholesnak (aki felvette a brit nevelőapja családi nevét) emellett van egy 110 m2-es, kivételes panorámájú lakása Moszkva belvárosában, az előkelő Rubljovka negyedben lévő luxusingatlanját pedig idén adta el.

link Forrás

A közösségi oldalakon megosztott fotói szerint a szóvivő fia – akinek anyja amúgy az 1. szovjet lovas hadsereg parancsnokának, Szemjon Bugyonnijnak az unokája – él-hal a lovakért és az egzotikus külföldi utazásokért, lehetőleg magán-repülőgépeken vagy az utasszállítók elegánsabb osztályain téve meg a nagyobb távolságokat.

Navalnij szerint Choles több mint egy évtizeden át élt Nagy-Britanniában, ahol 2009-ben kétrendbeli garázdaság miatt, egy évet le kellett ülnie. Oroszországba 2011-2012 körül tér vissza, ahol Navalnij szerint 2014-ben a saját otthonában megverte 71 éves nagyanyját. Emellett a gyerektartást sem nagyon fizette.

Az ellenzéki aktivista kinyomozta, hogy Peszkov fia 14 hónap alatt 116 közlekedési kihágást hajtott végre, ami miatt sohasem vonták komolyan felelősségre.

Dmitrij Peszkov 2013-ban a Kremlben.
photo_camera Dmitrij Peszkov 2013-ban Fotó: Kiril Kudrajvcev/AFP

A videóban Navalnij elmondta, hogy Choles a hazatérése után rövid ideig felbukkant az RT állami tévécsatorna riporterei között, majd kreatív igazgatóként működött egy Fight Nights nevű, küzdősportokkal foglalkozó cégnél – aminek a tulajdonosa Peszkov dúsgazdag barátja, Zija Magomedov –, idén pedig egy olyan energetikai cég nyilvántartásában bukkant fel a neve, ami most semmilyen tevékenységet sem folytat.

Navalnij az általa elmondottakból azt a következtetést vonta le, hogy Oroszországban önerőből felemelkedni lehetetlen, és a jó éltre csak a korrupt hivatalnokok hozzátartozóinak van esélye. Azokat a nézőket, akik ezzel a helyzettel nem értenek egyet, arra szólította fel, hogy támogassák őt a jövő évi elnökválasztási küzdelemben.

Navalnij egy másik, az internetre márciusban feltöltött dokumentumfilmben több mint 1 milliárd dolláros korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev miniszterelnököt. A videó megjelenése után két országos megmozdulást kezdeményezett a kormányzati pénzügyi visszaélések ellen.

A hivatalos álláspont szerint Navalnij, mivel korábban gazdasági bűncselekmény vádjával kétszer is felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, 2021-ig nem jelöltetheti magát választásokon. A 41 éves viszont azt mondta, az orosz alkotmány csak azokat fosztja meg a jelöltséghez való joguktól, akiket büntetés-végrehajtási intézményben tartanak fogva.

Alekszej Navalnij a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson pedig meglepetésre a második helyen futott be. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.