Egymás után fordítanak hátat a nagy cégek az amerikai fegyverlobbinak

külföld
2018 február 24., 18:21
comments 135
Diákok tiltakoznak a Fehér Ház előtt február 21-én
photo_camera Diákok tiltakoznak a Fehér Ház előtt február 21-én Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A Hertz és az Avis autókölcsönzők, a MetLife biztosítótársaság, a Best Western szállodaláncok és más amerikai vállalatok után vasárnap a Delta és a United légitársaságok is bejelentették, hogy megszüntetik szerződéses kapcsolataikat a fegyverlobbit képviselő Nemzeti Fegyverszövetséggel (National Rifle Association). 

Az Egyesült Államokban ismét felizzott a fegyvertartás körüli vita, miután február 14-én 17-en, köztük 11 diák veszítette életét egy floridai középiskolában történt lövöldözés után. 

A tiltakozásnak ezúttal különleges súlyt ad, hogy a fegyvertartás szigorításáért formálódó mozgalmat főként fiatalok, diákok, köztük az áldozatok ismerői indították útjára, és már hírességek sora támogatja őket. 

A Delta és a United most azt közölték, hogy minden korábbi olyan megállapodást felmondanak, amelyek a szövetség éves gyűlésére utazók utazási kedvezményeiről szólnak, és arra is felszólítják az NRA-t, hogy távolítsák el honlapjukról a velük összefüggő információkat.

Az NRA részéről az elnök Wayne LaPierre egyébként semmilyen felelősséget nem vállalt a floridai mészárlás miatt. 

A lépések elsősorban szimbolikusak, nem fogják megroppantani az 5 milliós tagságán keresztül évi több 10 millió dollárt beszedő szövetséget, de ha a #BoycottNRA hashtag alatt terjedő mozgalom nem lassul, akkor akár részleges visszavonulásra is kényszerítheti a fegyverlobbit. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.