Egymás után fordítanak hátat a nagy cégek az amerikai fegyverlobbinak

külföld
2018 február 24., 18:21
comments 135
photo_camera Diákok tiltakoznak a Fehér Ház előtt február 21-én Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A Hertz és az Avis autókölcsönzők, a MetLife biztosítótársaság, a Best Western szállodaláncok és más amerikai vállalatok után vasárnap a Delta és a United légitársaságok is bejelentették, hogy megszüntetik szerződéses kapcsolataikat a fegyverlobbit képviselő Nemzeti Fegyverszövetséggel (National Rifle Association). 

Az Egyesült Államokban ismét felizzott a fegyvertartás körüli vita, miután február 14-én 17-en, köztük 11 diák veszítette életét egy floridai középiskolában történt lövöldözés után. 

A tiltakozásnak ezúttal különleges súlyt ad, hogy a fegyvertartás szigorításáért formálódó mozgalmat főként fiatalok, diákok, köztük az áldozatok ismerői indították útjára, és már hírességek sora támogatja őket. 

A Delta és a United most azt közölték, hogy minden korábbi olyan megállapodást felmondanak, amelyek a szövetség éves gyűlésére utazók utazási kedvezményeiről szólnak, és arra is felszólítják az NRA-t, hogy távolítsák el honlapjukról a velük összefüggő információkat.

Az NRA részéről az elnök Wayne LaPierre egyébként semmilyen felelősséget nem vállalt a floridai mészárlás miatt. 

A lépések elsősorban szimbolikusak, nem fogják megroppantani az 5 milliós tagságán keresztül évi több 10 millió dollárt beszedő szövetséget, de ha a #BoycottNRA hashtag alatt terjedő mozgalom nem lassul, akkor akár részleges visszavonulásra is kényszerítheti a fegyverlobbit. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt