Harminc év börtönt kért az ügyészség Dél-Korea korrupcióval vádolt elnökére

külföld
2018 február 27., 6:54
comments 79

Harminc év börtönt kértek az ügyészek Dél-Koreában kedden a korábbi államfőre, Pak Gun Hjére, akit az ellene indított eljárásban vesztegetéssel, hatalommal való visszaéléssel és más bűnügyekkel vádolnak. A szöuli központi körzeti bíróság várhatóan kedden folyamán hozza meg ítéletét, és állapítja meg a büntetési tételt is, ha a vádlottat bűnösnek találják.

Az Pak Gun Hjét márciusban váltották le, miután százezrek tüntettek az utcán utcákon az elnök korrupciós ügyei miatt. A vád szerint az elnök bizalmasa több milliárdos kenőpénzeket fogadott el a Samsung leányvállalataitól. Papíron persze csak koreai kultúra és támogatására.

photo_camera Pak Gun Hje Fotó: Kim Hong-Ji/AFP

Ez utóbbi esetben az ország történetében Pak Gun Hje lesz a harmadik elnök, akit elítélnek. A korábbi elítéltek a hadsereg tábornokai voltak, akiket az 1979-es hatalomátvételért, valamint civilek 1980-ban történt lemészárlásért vontak felelősségre. Pak Gun Hje kedden nem volt jelen a bíróság ülésén.

Két héttel ezelőtt, a volt elnök strómanként használt barátja, Csoj Szun Szil, akit hatalommal való visszaéléssel, kényszerítéssel és kenőpénzek elfogadásával vádoltak, 20 év börtönt kapott. (MTI/Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt