Harminc év börtönt kért az ügyészség Dél-Korea korrupcióval vádolt elnökére

külföld
2018 február 27., 06:54
comments 79

Harminc év börtönt kértek az ügyészek Dél-Koreában kedden a korábbi államfőre, Pak Gun Hjére, akit az ellene indított eljárásban vesztegetéssel, hatalommal való visszaéléssel és más bűnügyekkel vádolnak. A szöuli központi körzeti bíróság várhatóan kedden folyamán hozza meg ítéletét, és állapítja meg a büntetési tételt is, ha a vádlottat bűnösnek találják.

Az Pak Gun Hjét márciusban váltották le, miután százezrek tüntettek az utcán utcákon az elnök korrupciós ügyei miatt. A vád szerint az elnök bizalmasa több milliárdos kenőpénzeket fogadott el a Samsung leányvállalataitól. Papíron persze csak koreai kultúra és támogatására.

Pak Kunhje érkezik a szöuli bíróságra 2017. augusztus 25-én.
photo_camera Pak Gun Hje Fotó: Kim Hong-Ji/AFP

Ez utóbbi esetben az ország történetében Pak Gun Hje lesz a harmadik elnök, akit elítélnek. A korábbi elítéltek a hadsereg tábornokai voltak, akiket az 1979-es hatalomátvételért, valamint civilek 1980-ban történt lemészárlásért vontak felelősségre. Pak Gun Hje kedden nem volt jelen a bíróság ülésén.

Két héttel ezelőtt, a volt elnök strómanként használt barátja, Csoj Szun Szil, akit hatalommal való visszaéléssel, kényszerítéssel és kenőpénzek elfogadásával vádoltak, 20 év börtönt kapott. (MTI/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.