Videojátékból lopott képpel mutatta be a hadsereg szíriai szereplését az orosz propaganda

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

rferl.org ír arról, hogy az orosz közmédia hétvégi hírmagazinja külön műsort szentelt annak, hogy micsoda sikereket ér el az orosz légierő Szíriában. Az adás a hónap során lelőtt orosz pilótáról, Roman Filippovról szólt, akit a Kreml ki is tüntetett szolgálataiért, és bejátszottak egy rövid felvételt is, ami elvileg azt mutatta meg, mennyire jó munkát végeznek a vadászpilóták az országban.

Csakhogy az orosz közösségi oldalakon hamar elterjedt, hogy az ehhez felhasznált felvételek az Arma-3 nevű számítógépes játékból származnak. 

A vasárnap esti hírműsort gyártó közmédia be is ismerte a dolgot, a műsor szerkesztőit okolták a tévedésért. 

A közelmúltban több hasonló eset is történt az orosz propagandában: a hónap elején, amikor számos orosz zsoldos halt meg az országban, miután egy amerikaiak által őrzött létesítményt próbáltak meg elfoglalni, az egyik meghalt orosz özvegye adott át tévéstáboknak egy olyan felvételt, ami szerinte azt igazolja, hogy az amerikaiak összejátszottak az iszlamista erőkkel. De mint később kiderült, a felvétel szintén egy PC-játékból származott. 

2017 novemberében az orosz védelmi minisztérium küldött ki egy közleményt, mely szerint bizonyítékuk van az amerikaiak és az iszlamisták összejátszásra, és mint kiderült, akkor is erre a játékra alapoztak. 

Ezekről az esetekről akkor részletesebben is írtunk

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.