Videojátékból lopott képpel mutatta be a hadsereg szíriai szereplését az orosz propaganda

külföld
2018 február 27., 10:25
comments 113

rferl.org ír arról, hogy az orosz közmédia hétvégi hírmagazinja külön műsort szentelt annak, hogy micsoda sikereket ér el az orosz légierő Szíriában. Az adás a hónap során lelőtt orosz pilótáról, Roman Filippovról szólt, akit a Kreml ki is tüntetett szolgálataiért, és bejátszottak egy rövid felvételt is, ami elvileg azt mutatta meg, mennyire jó munkát végeznek a vadászpilóták az országban.

Csakhogy az orosz közösségi oldalakon hamar elterjedt, hogy az ehhez felhasznált felvételek az Arma-3 nevű számítógépes játékból származnak. 

A vasárnap esti hírműsort gyártó közmédia be is ismerte a dolgot, a műsor szerkesztőit okolták a tévedésért. 

A közelmúltban több hasonló eset is történt az orosz propagandában: a hónap elején, amikor számos orosz zsoldos halt meg az országban, miután egy amerikaiak által őrzött létesítményt próbáltak meg elfoglalni, az egyik meghalt orosz özvegye adott át tévéstáboknak egy olyan felvételt, ami szerinte azt igazolja, hogy az amerikaiak összejátszottak az iszlamista erőkkel. De mint később kiderült, a felvétel szintén egy PC-játékból származott. 

2017 novemberében az orosz védelmi minisztérium küldött ki egy közleményt, mely szerint bizonyítékuk van az amerikaiak és az iszlamisták összejátszásra, és mint kiderült, akkor is erre a játékra alapoztak. 

Ezekről az esetekről akkor részletesebben is írtunk

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.