Videojátékból lopott képpel mutatta be a hadsereg szíriai szereplését az orosz propaganda

rferl.org ír arról, hogy az orosz közmédia hétvégi hírmagazinja külön műsort szentelt annak, hogy micsoda sikereket ér el az orosz légierő Szíriában. Az adás a hónap során lelőtt orosz pilótáról, Roman Filippovról szólt, akit a Kreml ki is tüntetett szolgálataiért, és bejátszottak egy rövid felvételt is, ami elvileg azt mutatta meg, mennyire jó munkát végeznek a vadászpilóták az országban.

Csakhogy az orosz közösségi oldalakon hamar elterjedt, hogy az ehhez felhasznált felvételek az Arma-3 nevű számítógépes játékból származnak. 

A vasárnap esti hírműsort gyártó közmédia be is ismerte a dolgot, a műsor szerkesztőit okolták a tévedésért. 

A közelmúltban több hasonló eset is történt az orosz propagandában: a hónap elején, amikor számos orosz zsoldos halt meg az országban, miután egy amerikaiak által őrzött létesítményt próbáltak meg elfoglalni, az egyik meghalt orosz özvegye adott át tévéstáboknak egy olyan felvételt, ami szerinte azt igazolja, hogy az amerikaiak összejátszottak az iszlamista erőkkel. De mint később kiderült, a felvétel szintén egy PC-játékból származott. 

2017 novemberében az orosz védelmi minisztérium küldött ki egy közleményt, mely szerint bizonyítékuk van az amerikaiak és az iszlamisták összejátszásra, és mint kiderült, akkor is erre a játékra alapoztak. 

Ezekről az esetekről akkor részletesebben is írtunk

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.