Videojátékból lopott képpel mutatta be a hadsereg szíriai szereplését az orosz propaganda

2018 február 27., kedd 10:25
114

rferl.org ír arról, hogy az orosz közmédia hétvégi hírmagazinja külön műsort szentelt annak, hogy micsoda sikereket ér el az orosz légierő Szíriában. Az adás a hónap során lelőtt orosz pilótáról, Roman Filippovról szólt, akit a Kreml ki is tüntetett szolgálataiért, és bejátszottak egy rövid felvételt is, ami elvileg azt mutatta meg, mennyire jó munkát végeznek a vadászpilóták az országban.

Csakhogy az orosz közösségi oldalakon hamar elterjedt, hogy az ehhez felhasznált felvételek az Arma-3 nevű számítógépes játékból származnak. 

A vasárnap esti hírműsort gyártó közmédia be is ismerte a dolgot, a műsor szerkesztőit okolták a tévedésért. 

A közelmúltban több hasonló eset is történt az orosz propagandában: a hónap elején, amikor számos orosz zsoldos halt meg az országban, miután egy amerikaiak által őrzött létesítményt próbáltak meg elfoglalni, az egyik meghalt orosz özvegye adott át tévéstáboknak egy olyan felvételt, ami szerinte azt igazolja, hogy az amerikaiak összejátszottak az iszlamista erőkkel. De mint később kiderült, a felvétel szintén egy PC-játékból származott. 

2017 novemberében az orosz védelmi minisztérium küldött ki egy közleményt, mely szerint bizonyítékuk van az amerikaiak és az iszlamisták összejátszásra, és mint kiderült, akkor is erre a játékra alapoztak. 

Ezekről az esetekről akkor részletesebben is írtunk

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt