A kambodzsai miniszterelnök veréssel fenyegette meg azokat, akik el merik égetni a képmását, de ezzel csak ötletet adott

külföld
2018 március 01., 10:03
comments 47

Dühöngve ítélte el a kambodzsai miniszterelnök csütörtökön azokat az ausztráliai tüntetőket, akik a múlt hét végén elégették a képmását. Hun Sen maga adta az ötletet a demonstrálóknak: pár nappal ezelőtt arról beszélt, hogy „megverné” azokat a tüntetőket, akik a képmását el mernék égetni a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) és Ausztrália március 17-én tartandó csúcstalálkozóján. Ez a fenyegetőzés megihletett egy kambodzsai közösséget Ausztráliában, és szombaton tényleg elégették a kambodzsai kormányfő portréját, majd az akcióról képeket tettek fel az internetre. 

Égetés Melbourne-ben
photo_camera Égetés Melbourne-ben Fotó: Facebook

„Ez sértés. Nehéz visszaharapni, amikor egy kutya harap a lábunkba” - sajnálkozott Hun Sen, aki ettől függetlenül a tervek szerint elutazik majd Ausztráliába. Egy ausztrál képviselő felháborítónak nevezte a nyilatkozatot, és kijelentette, hogy Ausztrália egy szabad ország, amely minden polgárának jogait megvédi, beleértve természetesen a kambodzsai kisebbséget is.

Az utóbbi hónapokban Kambodzsa nemzetközi bírálatok kereszttüzébe került amiatt, hogy a legfelsőbb bíróság feloszlatta az ellenzéki Kambodzsai Nemzeti Megmentés Párt (CNRP) nevű tömörülést, a Hun Sen vezette Kambodzsai Néppárt (CPP) legfőbb riválisát a közelgő választások előtt. A lépés miatt az Egyesült Államok a héten bejelentette: a demokrácia terén történt visszalépések miatt részlegesen felfüggeszti a Kambodzsának nyújtott segélyek folyósítását. A korlátozás a kambodzsai adóhivatalt, a helyi önkormányzatokat és a hadsereget érinti, olyan intézményeket, amelyeknek közük volt az országban nemrég bevezetett demokráciaellenes intézkedésekhez - közölte a washingtoni külügyminisztérium a dpa német hírügynökség érdeklődésére. 

Hun Sen miniszterelnök és a nép szelfizik 2018. január 7-én.
photo_camera Hun Sen és a nép Fotó: Tang Chhin Sothy/AFP

Csütörtökön egy kambodzsai kormányszóvivő azt szorgalmazta, hogy az Egyesült Államok „továbbra is segítsen a kambodzsai népnek”, és egyben alaptalannak nevezte az amerikai aggályokat a kambodzsai demokrácia helyzetével kapcsolatban. A kormányszóvivő szerint Kambodzsában sikerrel alkalmazzák a többpártrendszert, és az ellenzéket nem politikai megfontolásból, hanem az ország törvényei alapján oszlatták fel.

Hun Sen a világ legrégebb óta regnáló kormányfője, aki tavaly már eljutott odáig, hogy az ellenfelei kiirtásával fenyegetőzött. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.