A kambodzsai miniszterelnök veréssel fenyegette meg azokat, akik el merik égetni a képmását, de ezzel csak ötletet adott

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Dühöngve ítélte el a kambodzsai miniszterelnök csütörtökön azokat az ausztráliai tüntetőket, akik a múlt hét végén elégették a képmását. Hun Sen maga adta az ötletet a demonstrálóknak: pár nappal ezelőtt arról beszélt, hogy „megverné” azokat a tüntetőket, akik a képmását el mernék égetni a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) és Ausztrália március 17-én tartandó csúcstalálkozóján. Ez a fenyegetőzés megihletett egy kambodzsai közösséget Ausztráliában, és szombaton tényleg elégették a kambodzsai kormányfő portréját, majd az akcióról képeket tettek fel az internetre. 

Égetés Melbourne-benFotó: Facebook

„Ez sértés. Nehéz visszaharapni, amikor egy kutya harap a lábunkba” - sajnálkozott Hun Sen, aki ettől függetlenül a tervek szerint elutazik majd Ausztráliába. Egy ausztrál képviselő felháborítónak nevezte a nyilatkozatot, és kijelentette, hogy Ausztrália egy szabad ország, amely minden polgárának jogait megvédi, beleértve természetesen a kambodzsai kisebbséget is.

Az utóbbi hónapokban Kambodzsa nemzetközi bírálatok kereszttüzébe került amiatt, hogy a legfelsőbb bíróság feloszlatta az ellenzéki Kambodzsai Nemzeti Megmentés Párt (CNRP) nevű tömörülést, a Hun Sen vezette Kambodzsai Néppárt (CPP) legfőbb riválisát a közelgő választások előtt. A lépés miatt az Egyesült Államok a héten bejelentette: a demokrácia terén történt visszalépések miatt részlegesen felfüggeszti a Kambodzsának nyújtott segélyek folyósítását. A korlátozás a kambodzsai adóhivatalt, a helyi önkormányzatokat és a hadsereget érinti, olyan intézményeket, amelyeknek közük volt az országban nemrég bevezetett demokráciaellenes intézkedésekhez - közölte a washingtoni külügyminisztérium a dpa német hírügynökség érdeklődésére. 

Hun Sen és a népFotó: Tang Chhin Sothy/AFP

Csütörtökön egy kambodzsai kormányszóvivő azt szorgalmazta, hogy az Egyesült Államok „továbbra is segítsen a kambodzsai népnek”, és egyben alaptalannak nevezte az amerikai aggályokat a kambodzsai demokrácia helyzetével kapcsolatban. A kormányszóvivő szerint Kambodzsában sikerrel alkalmazzák a többpártrendszert, és az ellenzéket nem politikai megfontolásból, hanem az ország törvényei alapján oszlatták fel.

Hun Sen a világ legrégebb óta regnáló kormányfője, aki tavaly már eljutott odáig, hogy az ellenfelei kiirtásával fenyegetőzött. (MTI, Reuters)