A Pentagon is jóváhagyta Ukrajna felfegyverzését modern páncéltörő rakétákkal

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

47 millió dollár értékben adhat el korszerű páncéltörő rakétarendszereket Ukrajnának az Egyesült Államok, miután az amerikai védelmi minisztérium is jóváhagyta a döntést. Az amerikaiak Javelinekkel szerelik fel az ukránokat, a fegyverhez Sarkadi Zsolt kollégám írt ódát, amikor először felmerült, hogy Ukrajna vehet belőlük.

A Pentagon csütörtöki közleménye szerint a javasolt fegyverüzlet nem fogja megváltoztatni a térség katonai egyensúlyát. Ami abban az értelemben igaz, hogy az ukrán hadsereg ezáltal sem lesz képes mondjuk lerohanni Oroszországot. Annyiban viszont erős állítás, hogy a Javelinek jelentős taktikai előnyt biztosítanak az ukránoknak, mert ezekkel a fegyverekkel simán megállíthatják az ún. szakadárok - köztük valójában orosz katonák - páncélosokkal megtámogatott rohamait, további területszerzését.

A Javelin ugyanis a világ leghatékonyabb páncéltörő fegyvere, még a reaktív páncéllal szerelt harckocsik ellen is hatékony, mert ún. tandem robbanófejük van, vagyis egy kisebb töltet aktiválja a reaktív védelmi rendszereket, hogy a valódi töltet biztosan célba érhessen. Nem véletlenül váltott ki hisztérikus reakciót Oroszországban Trump tavaly decemberi bejelentése arról, hogy a maga részéről jóváhagyta az üzletet. (Via MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.