Hozzuk le a Napot a Földre!

előadás
2018 március 02., 15:52

A februári Budapest Science Meetup-on Szabolics Tamás (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, Részecske- és Magfizikai Intézet) a fúziós energiáról, a franciaországi ITER kísérleti reaktorról, valamint az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont fúziós kutatásokhoz való hozzájárulásáról beszélt.

link Forrás

Az előadó összefoglalója:

Az emberiség régi vágya, hogy úgy termeljünk energiát a Földön ahogy azt a csillagok teszik az égen. Az erre irányuló kutatások már több mint fél évszázada folynak szerte a világon. Mára eljutottunk oda, hogy megépítsük az első erőmű méretű fúziós kísérleti berendezést az ITER-t, amely a világ egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési összefogása.

A hét ITER partner egyike az EU, amelynek fúziós kutatása programjába az EUROfusion konzorciumba az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont is bekapcsolódik. Mi a Wignerben a világ számos fúziós kísérletében veszünk részt több mint 40 fős kutatókból és mérnökökből álló csapatunkkal ahol csúcstechnológiás diagnosztikai fejlesztéseinkkel járulunk hozzá az emberiség egyik legnagyobb kihívásának megvalósításához.

A címlapi képen az építés alatt álló ITER kísérleti fúziós reaktor látható. Várhatóan 2021-re készül el, az első fúziós kísérletek pedig 2025-ben kezdődhetnek. Forrás: ITER Organization/EJF Riche