Úgy licitált egy mexikói mezőre a Shell, hogy titokban már tudták, a határ túloldalán rengeteg olaj van

gazdaság
2018 március 02., 12:18
comments 64

Néhány hete olajfúrási engedélyeket árverezett Mexikó kormánya, a lehetőség a Mexikói-öböl egyik területére szólt.

A Shell olajcég sokkal többet ajánlott érte, mint a többiek, 525 millió dollárt, amiből 343 milliót készpénzben fizettek ki. Meg is nyerték az árverést.

Hamarosan kiderült, hogy nem véletlenül voltak ilyen nagyvonalúak. Fél évvel az árverés előtt a kijelölt területtel szemben, de az USA-hoz tartozó oldalon, már végeztek próbafúrásokat, és arra jutottak, hogy rengeteg olaj van a víz alatt. Azt is tudták, hogy a Whale-nek nevezett medence geológiai szempontból a mexikói terület alatt folytatódik, vagyis nagyon nagy az esélye, hogy a készletek a mexikói oldalon is hasonlóak.

Csendben kivárták az árverést, és csak utána publikálták kutatási eredményeiket. Ezzel semmilyen törvényt sem sértettek meg. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.