Jöhet a nagykoalíció Németországban

külföld
2018 március 04., 08:54
comments 165

Kétharmados többséggel jóváhagyta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) tagsága a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) kidolgozott koalíciós szerződést - jelentették be az SPD vezetői vasárnap Berlinben.

A pártnak 464 ezer tagja van, és lehetett tudni, hogy a párt vezetése támogatta a koalíciós megállapodást, ami ellen leginkább a jóval baloldalibb ifjúsági szervezet tagjai tiltakoztak. 

Hosszas, öt hónapon át tartó tárgyalások után, február elején derült ki, hogy Merkelnek sikerült elvben tető alá hoznia egy koalíciós megállapodást, de ezt az SPD tagságának még jóvá kellett hagynia. Ez történt meg most vasárnap, ezzel elhárult az utolsó akadály Angela Merkel CDU-elnök negyedik kormányának megalakítása elől.

Az új szövetségi kormány várhatóan március 14-én alakul meg.

Arról, hogy soha nem mentek még ilyen nehezen a koalíciós tárgyalások Németországban, itt írtunk részletesebben. (via MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.