Trumpnak nagyon tetszik, hogy Hszi Csin-ping élete végéig Kína elnöke lehet

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Méltatta Donald Trump amerikai elnök kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget, amiért Kína örökös elnöke akar lenni, és viccelődve arra is utalást tett, hogy egyszer majd az Egyesült Államokban is be kéne vezetni ezt a rendszert.

Donald Trump szavait a CNN idézte. A hírtelevízió birtokába került a hangfelvétel Trump beszédéről, amely szombaton hangzott el a politikus floridai nyaralójában zárt ajtók mögött tartott republikánus adománygyűjtő ebéden. 

"Ő (Hszi Csin-ping) most életre szólóan elnök, elnök egy életre. És ő nagyszerű" - hangoztatta Trump, akinek szavait a hangfelvételből ítélve hangos nevetéssel fogadta a hallgatóság.

Trump és Hszi 2017 novemberében, PekingbenFotó: FRED DUFOUR/AFP

"Nézzék csak, neki sikerült ezt megtennie. Azt hiszem, ez nagyszerű. Egyszer talán majd nekünk is meg kell próbálkozni ezzel" - tette hozzá Trump, és "nagyszerű úriembernek", az elmúlt száz év legerősebb kínai elnökének nevezte Hszi Csin-pinget. Megjegyezte, hogy Hszi iszonyatosan jól bánt vele a novemberi pekingi látogatása idején. 

Az Egyesült Államokban az első elnök, George Washington példája nyomán az volt a hagyomány, hogy a mindenkori elnök csak egyszer indult újra a választáson, bár az alkotmányban erre vonatkozó korlátozás nem volt. Egyetlen kivétel volt, Franklin Roosevelt, akit négyszer választottak meg elnöknek, először 1932-ben. Az Egyesült Államokban 1951 lépett hatályba a 22-ik alkotmánymódosítás, amely kimondta, hogy egy személy csak kétszer választható elnökké. 

Kínában jelen pillanatban ugyanez a helyzet: az alkotmány két ciklusban korlátozza az elnöki hatalomgyakorlást egy személy számára. A korlátozást azért foglalták az alkotmányba, hogy elkerüljék a tartós egyszemélyi uralmat, az államalapító Mao Ce-tung idejére (1949-1976) jellemző belharcokat, és előnyben részesítsék a kollektív vezetést. A Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottsága azonban február végén kezdeményezte, hogy töröljék az alkotmányból ezt a korlátozást. A kínai parlament ülésszaka hétfőn kezdődik, és várhatóan megszavazzák a párt javaslatát.

Hszi Csin-ping évtizedek óta a legnagyobb hatalmú vezető, pártfőtitkári tisztségét tavaly október végén erősítették meg a KKP kongresszusán. Hszi már a kongresszus előtt nekilátott tekintélyének megszilárdításához, riválisainak háttérbe szorításához, megalapozva az utat programjának megvalósításához, a szigorúbb állami ellenőrzés felé. (MTI, CNN)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.