Korlátlan ideig maradhat hatalmon a kínai elnök

külföld
2018 február 25., 11:14
comments 55

A Kínai Kommunista Párt központi bizottsága kezdeményezte, hogy töröljék az alkotmányból azt a szakaszt, amely kiköti, hogy a Kínai Népköztársaság elnöke és alelnöke nem maradhat hivatalban két egymást követő ciklusnál tovább. Ezzel pedig egyértelműen megnyitják az utat Hszi Csin-ping elnök előtt, hogy korlátlan ideig maradjon hatalmon.

photo_camera Fotó: JU PENG/XINHUA

Az eddigi szabályok szerint egy elnöki ciklus 5 évig tart, Hszi Csin-ping pedig 2013 óta van hatalmon. Az elnök egyértelműen arra törekszik, hogy kiszélesítse a jogköreit. Októberben beemeltette a szellemi örökségét a kommunista párt alapszabályába, amivel gyakorlatilag kritizálhatatlanná vált. Majd a második ciklusát úgy kezdte meg, hogy a hagyományokkal ellentétben, nem jelölt utódot. Decemberben a kínai nemzeti gárdát is a közvetlen irányítása alá vonta. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.