Vészesen fogy a levegő Trump veje körül Washingtonban

külföld
2018 március 04., 07:26
comments 120

Egyre komolyabb bizalmi válságba keveredik Jared Kushner, Ivanka Trump férje, Donald Trump tanácsadója.  Az Axios épp a napokban szedte össze, hogy az csak a háttérbe szorítás kezdete lehetett, amikor az elnök kabinetfőnöke, John Kelly letiltotta Kushnert egy csomó titkos információhoz való hozzáféréstől, és az ifjú milliárdos üzleti összeférhetetlenségei és szürkezónás megoldásai miatt további lépések következhetnek. 

Most egy újabb ilyen kellemetlen összeférhetetlenségről írt az Intercept: Jared Kushner apja tavaly áprilisban a katari gazdasági miniszterrel találkozott, hogy befektetőként bevonzzák az olajállamot a családi ingatlanvállalkozásba, de a katariak nem voltak hajlandóan beszállni. Pár héttel később pedig az USA térségbeli szövetségesei blokád alá vonták Katart. 

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok hivatalos narratívája az volt, hogy Katar támogatja a terrorizmust, a blokádra ráadásul nem sokkal azután került sor, hogy Donald Trump felszólította az arab világot, hogy lépjenek fel a terrorizmus ellen. De elemzők szerint a fellépés valódi oka az lehetett, hogy Katar túlságosan függetlenedni igyekezett a szaúdi blokktól, többek között kapcsolatot tartottak fenn Iránnal, valamint náluk működik az arab világ egyik legbefolyásosabb médiaterméke, az Al Jazeera is. 

A válságról és a lehetséges okokról akkor részletesen is írtunk

Ahogy az is furcsa volt, hogy Donald Trump, szemben a vezető amerikai külpolos szereplőkkel, Twitteren még támogatta is a blokádot, hiszen Katarban található az Egyesült Államok legfontosabb közel-keleti légibázisa, és az USA fontos regionális szövetségeséről van szó. 

Donald Trump vejével, bizalmasával, külpolitikai főtanácsadójával, mindenesével, Jared Kushnerrel.
photo_camera Donald Trump vejével, bizalmasával, külpolitikai főtanácsadójával, mindenesével, Jared Kushnerrel. Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A most kiszivárgott üzleti érdeksérelem mindenesetre egy lehetséges magyarázatot kínál arra, hogy Trump miért állt bele annak a blokádnak a támogatásába, amit még saját külügyminisztere sem tartott szerencsés iránynak: arról már korábban is lehetett hallani, hogy Kushner volt az egyetlen fehérházi tanácsadó, aki támogatta Trumpot ebben.

Mint a NYMag megjegyzi, persze előfordulhat, hogy mindez csak véletlen egybeesés, és Kushner egyáltalán nem azért volt szinte egyedül azon a véleményen, hogy a szaúdi diplomáciai nyomás helyes dolog, mert Katar kevéssel korábban visszautasította apja befektetési ajánlatát. 

De igazából ez szinte mindegy is: Kushner körül Trump beiktatása óta számos hasonló nehezen összeférhető ügy bukkant fel, és Trump vejének szóvivői nem győzik cáfolni, hogy semmiféle kapcsolat nincs a Kushner-család ügyei és az amerikai kormány politikája között. 

Az NBC News szerint azonban a katari kormány nincs erről meggyőződve, állítólag az idén év elején az Egyesült Államokba látogató kormánytagok fontolgatták, hogy információkat adjanak át az oroszügyben nyomozó Mueller különleges ügyésznek, melyek szerintük azt bizonyítaná, hogy az arab országok Kushnerrel együttműködve léptek fel az országuk ellen. Több forrásra hivatkozva a lap arról írt, hogy végül azért nem fordultak az ügyészhez, mert féltek, hogy az további retorziókat váltana ki a Fehér Ház felől. 

A családi ingatlanvállalkozás, amihez befektetőket kerestek, ráadásul szintén amolyan időzített bombaként ketyeg a Kushner-család feje fölött: a rendkívül rossz konstrukcióban megvett portfólión komoly jelzálog van, és ha nem sikerült 2019-ig újra finanszíroztatni az egészet, 1,2 milliárd dolláros kár érheti a vállalkozást. Ezért fordulhatott elő, hogy a beiktatás időszakában Kushner számos kísérletet tett külföldi tőke bevonzására, és mivel apósa éppen az USA elnöke lett, a külföldi tőke is érezhetően érdeklődni kezdett: kínai, orosz és arab befektetőkkel is tárgyalt ekkor. 

Többek között a Kreml-közeli Vnesheconombank vezetőjével, Szergej Gorkovval. Kushner a mai napig állítja, hogy a találkozó pusztán politikai volt, de Gorkov máshogy emlékszik, szerinte üzleti természetű. 

Ezek a találkozók azok, melyek felkeltették Robert Mueller érdeklődését is, és melyek miatt szólnak arról hírek, hogy Kushner egyre tarthatatlanabb helyzetbe kerül a Fehér Házban. Nemrég a régi barátja és mentora, Rupert Murdoch birtokában lévő Wall Street Journal is vezércikkben üzente meg neki, hogy távoznia kéne Washingtonból. 

Ráadásul Kushner belföldi üzelmei sincsenek rendben: a New York Times nemrég írt arról, hogy Trump veje a Fehér Házban fogadott amerikai milliárdos befektetőket, családja pedig nem sokkal később komoly hiteleket kapott ezekből a forrásokból. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.