Geréb Ágnesnek nem kell megkezdenie börtönbüntetését, amíg Áder János nem dönt kegyelmi kérelméről

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Fotó: Kovács Tamás

Az Igazsságügyi Minisztérium elhalasztotta a jogerősen két éves fogházra ítélt Geréb Ágnes büntetésének végrehajtását, egészen addig, amíg Áder János köztársasági elnök nem dönt a bába által benyújtott kegyelmi kérelemről - erről Geréb Ágnes jogi képviselete tájékoztatta a sajtót hétfő délután. Geréb Ágnesnek március 6-án, azaz kedden kellett volna börtönbe vonulnia, de elhalasztották a büntetésvégrehajtást. 

„Dr. Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos és bába családjával együtt ezúton is szeretne köszönetet mondani azért az évek óta tartó hazai és nemzetközi támogatásért, amelyet a háborítatlan szülés ügyéért kiállók egyúttal számára is nyújtanak” - áll a közleményben. 

Geréb Ágnest január második hetében ítélte két év börtönre a Fővárosi Ítélőtábla. A bába ellen tizennégy éve zajlik eljárás: egy 2003-as és egy 2007-es otthon szülés miatt. Gerébet foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés, valamint foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés miatt ítélték el, és tíz évre eltiltották a szülésznői foglalkozás gyakorlásától is.

Geréb februárban juttatta el az igazságügyhöz a büntetés végrehajtásának elhalasztása iránti kérelmét, melyben azt kéri: a kegyelmi kérvényének elbírálásáig ne kelljen bevonulnia, ezt hagyta hétfőn jóvá a minisztérium.