Kína idén 175 milliárd dollárt költ hadseregére

külföld
2018 március 05., 07:26
comments 43

Kína idén a magyar nemzeti össztermék 1,4-szeresét, 175 milliárd dollárt tervez elkölteni csak a hadseregére. Ez 8 százalékos emelés az előző évihez képest, egyben erős jelzése Kína szuperhatalmi törekvéseinek.

A katonai költségvetés növelése elvben még csak javaslat, de már csak a kínai parlamentnek, a Nemzeti Népi Kongresszusnak kell csak jóváhagynia, az pedig kötelességtudóan meg szokta szavazni a párt javaslatait. Így azt is, hogy Hszi Csin-pingre már ne vonatkozzon a Mao halála után bevezetett korlátozás, hogy legfeljebb tíz évig lehessen Kína vezetője.

A katonai költségvetés ilyen arányú növelése már azért is üzenetértékű, mert a párt idénre csak 6,5 százalékos gazdasági növekedést jósolt, és a parlamenti ülésszak fő feladatának tartják az ország pénzügyi kockázatainak csökkentését. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.