Putyin megköszönte az FSZB-nek, hogy titokban maradt az új fegyverek kidolgozása

2018 március 5., hétfő 13:15

Köszönetet mondott az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) Vlagyimir Putyin elnök azért, mert nem szivárgott ki előre az évértékelő beszédében bemutatott új fegyverek híre.

Fotó: Szergej Gunejev / Szputnyik

Putyin az FSZB vezetői testületének hétfői moszkvai tanácskozásán beszélt erről: „Meg szeretném jegyezni, hogy sikerült biztosítani nagyszabású projektek operatív elhárítási fedését biztosítani. Szeretnék köszönetet mondani önöknek és mindenkinek, aki részt vett ebben a felelősségteljes és nehéz munkában.”

Emlékeztetett rá, hogy múlt csütörtökön a törvényhozás két háza előtt új technológiákon alapuló fegyverrendszerekről beszélt, amik szerinte „arra hivatottak, hogy megvédjék Oroszországot, biztosítsák a hadászati egyensúlyt, vagyis erősítsék a nemzetközi biztonságot”. Az új fegyverrendszerek kidolgozásában az évek során több ezer ember és több száz tudományos közösség meg gyár vett részt – mondta.

Putyin az új cirkálórakétákról azt mondta: a világ bármelyik pontját elérhetik, és szinte észrevétlenül tudnának célba juttatni vele atomfegyvert, mivel „láthatatlan minden létező és jövőbeni rakéta-elhárító és légvédelmi rendszer számára”.

Felszólította az FSZB-t, hogy a terrorelhárítás ügyében erősítse az együttműködést más országokkal, még akkor is, ha más kérdésekben egyébként nézetkülönbség áll fenn velük szemben. „Meggyőződésem, hogy a terror elleni küzdelemben mindenkinek össze kell fognia” – mondta.

Beszámolója szerint 2017-ben az FSZB-nek a terrorizmussal kapcsolatban 68 bűncselekményt, köztük 25 terrorcselekményt sikerült megakadályoznia. Mint mondta, a merényletkísérletek száma folyamatosan csökken: 2012-ben még 316, 2014-ben pedig 84 terrorcselekményt akadályoztak meg. Szerinte a terrorizmussal szemben „támadó taktikát és stratégiát” kell alkalmazni.

Feladatként szabta meg az FSZB-nek a kiberfenyegetések és a korrupció elleni harc fokozását és a határőrizet korszerűsítését. Az orosz elnök szerint tavaly külföldi hírszerzések 72 hivatásos alkalmazottjának és 397 ügynökének tevékenységét sikerült megakadályozni. (MTI)