Putyin megköszönte az FSZB-nek, hogy titokban maradt az új fegyverek kidolgozása

külföld
2018 március 05., 13:15
comments 96

Köszönetet mondott az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) Vlagyimir Putyin elnök azért, mert nem szivárgott ki előre az évértékelő beszédében bemutatott új fegyverek híre.

photo_camera Fotó: Szergej Gunejev / Szputnyik

Putyin az FSZB vezetői testületének hétfői moszkvai tanácskozásán beszélt erről: „Meg szeretném jegyezni, hogy sikerült biztosítani nagyszabású projektek operatív elhárítási fedését biztosítani. Szeretnék köszönetet mondani önöknek és mindenkinek, aki részt vett ebben a felelősségteljes és nehéz munkában.”

Emlékeztetett rá, hogy múlt csütörtökön a törvényhozás két háza előtt új technológiákon alapuló fegyverrendszerekről beszélt, amik szerinte „arra hivatottak, hogy megvédjék Oroszországot, biztosítsák a hadászati egyensúlyt, vagyis erősítsék a nemzetközi biztonságot”. Az új fegyverrendszerek kidolgozásában az évek során több ezer ember és több száz tudományos közösség meg gyár vett részt – mondta.

Putyin az új cirkálórakétákról azt mondta: a világ bármelyik pontját elérhetik, és szinte észrevétlenül tudnának célba juttatni vele atomfegyvert, mivel „láthatatlan minden létező és jövőbeni rakéta-elhárító és légvédelmi rendszer számára”.

Felszólította az FSZB-t, hogy a terrorelhárítás ügyében erősítse az együttműködést más országokkal, még akkor is, ha más kérdésekben egyébként nézetkülönbség áll fenn velük szemben. „Meggyőződésem, hogy a terror elleni küzdelemben mindenkinek össze kell fognia” – mondta.

Beszámolója szerint 2017-ben az FSZB-nek a terrorizmussal kapcsolatban 68 bűncselekményt, köztük 25 terrorcselekményt sikerült megakadályoznia. Mint mondta, a merényletkísérletek száma folyamatosan csökken: 2012-ben még 316, 2014-ben pedig 84 terrorcselekményt akadályoztak meg. Szerinte a terrorizmussal szemben „támadó taktikát és stratégiát” kell alkalmazni.

Feladatként szabta meg az FSZB-nek a kiberfenyegetések és a korrupció elleni harc fokozását és a határőrizet korszerűsítését. Az orosz elnök szerint tavaly külföldi hírszerzések 72 hivatásos alkalmazottjának és 397 ügynökének tevékenységét sikerült megakadályozni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.