A választás előtt újra itt a City, de nagyon rejtegetik, ki csinálja az ingyenes lapot, ami Hollik István mellett kampányol

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Budapest 1. választókerületében a postaládákba bedobálnak egy ingyenes „újságot” (City – Az I., Vi., VIII., IX. kerületiek lapja), ami teljesen egyértelműen a Fidesz-KDNP jelöltje, Hollik István mellett kampányol, miközben a legesélyesebb ellenzéki jelöltnek, Juhász Péter Együtt-elnöknek a gyermekelhelyezési ügye körüli politikai botrányról ír.

A City címlapján felül: Hollik István már négyéves fiával síel, alul: Juhász Péter gyermekelhelyezési perének részletei.Fotó: Herczeg Márk / 444

Bulvárhírek között nem kevesebb, mint öt anyagban dicsőítik Hollik Istvánt, aki egyébként országos listáról került be, és egyelőre nem képviseli a belvárosiakat, csak jelölt, mégis ő beszél a fejlesztésekről.

1-2. Fent: Hollik István megvédi Magyarországot a színesbőrűektől, alul: Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi fideszes polgármester szerint Hollik István a garancia a Belvárosban

Fotó: Herczeg Márk / 444

3. Már nagyobbik fiával siklik le a hegyről Hollik István

Fotó: Herczeg Márk / 444

4. Hollik István: hárommilliárddal beszáll a kormány

Fotó: Herczeg Márk / 444

5. „Az eseményen részt vett Hollik István, az 1. számú választókerület Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje.”

Fotó: Herczeg Márk / 444

Ez ugyan nem Hollik Istvánról szól, de Orbán egyik legnagyobb rajongójáról, a 103 éves Jenci néniről is került be anyag a lapba:

Gyulányi Eugénia egyébként egy zuglói idősotthonban él.Fotó: Herczeg Márk / 444

A közmédia legutóbb két hete írta meg, hogy:

A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül előállíthatnak és terjeszthetnek plakátokat. A jogszabály alkalmazásában plakátnak kell tekinteni a választási falragaszt, feliratot, szórólapot, vetített képet, emblémát mérettől és hordozóanyagtól függetlenül.

A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény szerint – ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik – a sajtóterméken és egyéb kiadványon fel kell tüntetni a szerkesztésre és kiadásra vonatkozó legfontosabb adatokat (impresszum), így a kiadó nevét, székhelyét, a kiadásért, illetve a szerkesztésért felelős személy nevét.

Vagyis a választási szórólapon és plakáton is fel kell tüntetni a szerkesztésre és a kiadásra vonatkozó legfontosabb adatokat.”

2014-ben Rogán mellett kampányolt közpénzből a „civil szervezet”

Négy évvel ezelőtt, a választások előtt szinte pont ugyanez történt, csak a City akkor az aktuális fideszes jelölt, Rogán Antal szekerét tolta. A City magazinban bőségesen szerepelt Rogán, a felesége, Cecília, és a gyerekeik. De akkor még legalább látványosan feltüntették a kiadvány felelőseit:

  • A Kiadó neve: Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület
  • Székhelye: 1053, BP., Cukor u 5.
  • Kiadásért felelős személy neve: Galambos Ildikó
  • Szerkesztésért felelős személy neve: Galambos Ildikó

A szerkesztőség címe megegyezett a Fidesz belvárosi irodájának címével, mindkettő a Cukor utca 5. alatt van, de a kiadó/szerkesztőség-vezető Galambos azt állította, a cím azonos, de külön helyrajzi számon lévő, magántulajdonú helyiséget használnak. Az egyesületet képviselő Orbánné Galambos Ildikó az önkormányzat jegyzői titkárságának bizottsági ügyintézőjeként dolgozik.

Fotó: Haszán Zoltán / 444

A fellelhető szerződések alapján az Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület hat év alatt összesen 64 163 750 forintot kapott, de Galambos azt állította, nem abból adták ki a lapot: „Az újság kiadása az Egyesület tagságának igénye volt, de annak költségét az utolsó fillérig magántámogatásokból fedezzük.” Az Átlátszó tavaly írta meg, hogy az Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület újabb 2 millió forinthoz jutott, akkor a Szerencsejáték leányvállalatától.

Frissítés 14:50

Cikkünk megjelenése után a Jobbik írt, hogy igenis van impresszum az újságban, az utolsó előtti lapon látható:

Feladat: találd meg a City impresszumát az újság utolsó előtti lapján!Fotó: Herczeg Márk / 444

Ha valaki nem vette volna észre, a képet kell nézni:

Az impresszum Szente Vajk feje fölöttFotó: Herczeg Márk / 444

Eszerint tehát a lapot az Élő Belváros Polgári Egyesület adja ki, a székhelye a 1053 Budapest, Veres Pálné utca 16., a felelős kiadó és szerkesztő pedig Kovács Dóra. Az egyesületről négy éve azt írtuk: „Ez a szervezet szintén azonos címre van bejegyezve a belvárosi Fidesz-irodával, csak a saroképület másik utcája, a Veres Pálné 16. szám alá. Vezetője az a Turbó Annamária, aki szintén a jegyzői titkárságon dolgozik, titkárnőként. Az egyesület egyébként 2005-ben pályázatot írt ki az V. kerület lakosságának »alternatív« tájékoztatását szolgáló időszaki kiadványra. Akkor erre a kétheti lapra áprilistól az év végéig 25 millió forintot szántak.”

A 2014-es City tele volt önkormányzati hirdetésekkel, de abból Galambos szerint nem volt bevételük, mivel az egyesület alapszabálya szerint céljuk „az Önkormányzat és a polgárok közötti együttműködés, kommunikáció segítése, ezért felajánlottam az Önkormányzatnak, hogy közcélú hirdetéseket díjmentesen elhelyezhetnek az újságban”. A mostani, Hollik István köré felépített számban vannak Nagy Feróról, Bódi Sylviről, Zalatnay Ciniről és más celebekről is cikkek, van receptgyűjtemény, horoszkóp, keresztrejtvény és viccrovat is. Viszont egyetlen feltüntetett hirdetés sincs.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.