A választás előtt újra itt a City, de nagyon rejtegetik, ki csinálja az ingyenes lapot, ami Hollik István mellett kampányol

Budapest 1. választókerületében a postaládákba bedobálnak egy ingyenes „újságot” (City – Az I., Vi., VIII., IX. kerületiek lapja), ami teljesen egyértelműen a Fidesz-KDNP jelöltje, Hollik István mellett kampányol, miközben a legesélyesebb ellenzéki jelöltnek, Juhász Péter Együtt-elnöknek a gyermekelhelyezési ügye körüli politikai botrányról ír.

A City címlapján felül: Hollik István már négyéves fiával síel, alul: Juhász Péter gyermekelhelyezési perének részletei.Fotó: Herczeg Márk / 444

Bulvárhírek között nem kevesebb, mint öt anyagban dicsőítik Hollik Istvánt, aki egyébként országos listáról került be, és egyelőre nem képviseli a belvárosiakat, csak jelölt, mégis ő beszél a fejlesztésekről.

1-2. Fent: Hollik István megvédi Magyarországot a színesbőrűektől, alul: Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi fideszes polgármester szerint Hollik István a garancia a Belvárosban

Fotó: Herczeg Márk / 444

3. Már nagyobbik fiával siklik le a hegyről Hollik István

Fotó: Herczeg Márk / 444

4. Hollik István: hárommilliárddal beszáll a kormány

Fotó: Herczeg Márk / 444

5. „Az eseményen részt vett Hollik István, az 1. számú választókerület Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje.”

Fotó: Herczeg Márk / 444

Ez ugyan nem Hollik Istvánról szól, de Orbán egyik legnagyobb rajongójáról, a 103 éves Jenci néniről is került be anyag a lapba:

Gyulányi Eugénia egyébként egy zuglói idősotthonban él.Fotó: Herczeg Márk / 444

A közmédia legutóbb két hete írta meg, hogy:

A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül előállíthatnak és terjeszthetnek plakátokat. A jogszabály alkalmazásában plakátnak kell tekinteni a választási falragaszt, feliratot, szórólapot, vetített képet, emblémát mérettől és hordozóanyagtól függetlenül.

A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény szerint – ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik – a sajtóterméken és egyéb kiadványon fel kell tüntetni a szerkesztésre és kiadásra vonatkozó legfontosabb adatokat (impresszum), így a kiadó nevét, székhelyét, a kiadásért, illetve a szerkesztésért felelős személy nevét.

Vagyis a választási szórólapon és plakáton is fel kell tüntetni a szerkesztésre és a kiadásra vonatkozó legfontosabb adatokat.”

2014-ben Rogán mellett kampányolt közpénzből a „civil szervezet”

Négy évvel ezelőtt, a választások előtt szinte pont ugyanez történt, csak a City akkor az aktuális fideszes jelölt, Rogán Antal szekerét tolta. A City magazinban bőségesen szerepelt Rogán, a felesége, Cecília, és a gyerekeik. De akkor még legalább látványosan feltüntették a kiadvány felelőseit:

  • A Kiadó neve: Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület
  • Székhelye: 1053, BP., Cukor u 5.
  • Kiadásért felelős személy neve: Galambos Ildikó
  • Szerkesztésért felelős személy neve: Galambos Ildikó

A szerkesztőség címe megegyezett a Fidesz belvárosi irodájának címével, mindkettő a Cukor utca 5. alatt van, de a kiadó/szerkesztőség-vezető Galambos azt állította, a cím azonos, de külön helyrajzi számon lévő, magántulajdonú helyiséget használnak. Az egyesületet képviselő Orbánné Galambos Ildikó az önkormányzat jegyzői titkárságának bizottsági ügyintézőjeként dolgozik.

Fotó: Haszán Zoltán / 444

A fellelhető szerződések alapján az Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület hat év alatt összesen 64 163 750 forintot kapott, de Galambos azt állította, nem abból adták ki a lapot: „Az újság kiadása az Egyesület tagságának igénye volt, de annak költségét az utolsó fillérig magántámogatásokból fedezzük.” Az Átlátszó tavaly írta meg, hogy az Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület újabb 2 millió forinthoz jutott, akkor a Szerencsejáték leányvállalatától.

Frissítés 14:50

Cikkünk megjelenése után a Jobbik írt, hogy igenis van impresszum az újságban, az utolsó előtti lapon látható:

Feladat: találd meg a City impresszumát az újság utolsó előtti lapján!Fotó: Herczeg Márk / 444

Ha valaki nem vette volna észre, a képet kell nézni:

Az impresszum Szente Vajk feje fölöttFotó: Herczeg Márk / 444

Eszerint tehát a lapot az Élő Belváros Polgári Egyesület adja ki, a székhelye a 1053 Budapest, Veres Pálné utca 16., a felelős kiadó és szerkesztő pedig Kovács Dóra. Az egyesületről négy éve azt írtuk: „Ez a szervezet szintén azonos címre van bejegyezve a belvárosi Fidesz-irodával, csak a saroképület másik utcája, a Veres Pálné 16. szám alá. Vezetője az a Turbó Annamária, aki szintén a jegyzői titkárságon dolgozik, titkárnőként. Az egyesület egyébként 2005-ben pályázatot írt ki az V. kerület lakosságának »alternatív« tájékoztatását szolgáló időszaki kiadványra. Akkor erre a kétheti lapra áprilistól az év végéig 25 millió forintot szántak.”

A 2014-es City tele volt önkormányzati hirdetésekkel, de abból Galambos szerint nem volt bevételük, mivel az egyesület alapszabálya szerint céljuk „az Önkormányzat és a polgárok közötti együttműködés, kommunikáció segítése, ezért felajánlottam az Önkormányzatnak, hogy közcélú hirdetéseket díjmentesen elhelyezhetnek az újságban”. A mostani, Hollik István köré felépített számban vannak Nagy Feróról, Bódi Sylviről, Zalatnay Ciniről és más celebekről is cikkek, van receptgyűjtemény, horoszkóp, keresztrejtvény és viccrovat is. Viszont egyetlen feltüntetett hirdetés sincs.