15 ezer letelepedési kötvényt vásárolt kínaiból összesen 3 (!) nem ment át a nemzetbiztonsági átvilágításon

bűnügy
2018 március 07., 05:01
comments 146

A legnagyobb kötvénypiacnak számító Kínában csak egy Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) nevű, Kajmán-szigeteken bejegyzett cég árulhatja a kötvényeket
photo_camera A legnagyobb kötvénypiacnak számító Kínában csak egy Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) nevű, Kajmán-szigeteken bejegyzett cég árulhatja a kötvényeket Fotó: 444

A Magyar Nemzet ír arról, hogy a 2013 és 2017 között zajló  kelet-ázsiai letelepedési kötvényprogramban összesen három külföldi (kínai) magánszemély kérelmét nem fogadta el a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH). 

Ez nem túl izmos arány, tekintve hogy négy év alatt összesen majdnem 20 ezer külföldi állampolgár kapott letelepedési engedélyt Magyarországon (pénzért), közülük 15 ezer volt kínai. 

A programot kezdeményező Rogán Antal, az országgyűlés igazságügyi bizottságának decemberi meghallgatásán azt mondta, tudomása szerint közülük egyetlen ember sem telepedett le az országban. Erről a Direkt36 írta meg tegnap, hogy nem igaz. 

A programban résztvevők 250 illetve 300 ezer euróért ötéves futamidejű kölcsönt adtak a magyar államnak, amiért cserébe  családjukkal együtt korlátlan ideig szóló letelepedési engedélyhez jutottak Magyarországon és így az Európai Unióban is.

Hongkong, Makaó, Szingapúr és a többi ázsiai országból mindenki átment a nemzetbiztonsági szűrésen. 

A kötvényeket, folytatja a napilap szerdai száma, „kizárólag az Országgyűlés – a fideszes Rogán Antal által vezetett – gazdasági bizottságában kijelölt, tisztázatlan tulajdonosi háttérrel bíró cégek értékesíthették a vevőknek”, viszont az engedélyek kérelmezése nagykövetségeken és konzulátusokon zajlott, és a szűrésekben részt vett a rendőrség, az alkotmányvédelem és a TEK is. 

A Nemzet szerint ugyanakkor sok helyen gondot okozott a fordítás és a kommunikáció, a követségi munkatársak, illetve a hirtelen munkába helyezett tolmácsok sok helyen nem voltak tisztában azzal, milyen nemzetbiztonsági elvárásoknak kell megfelelniük a jelentkezőknek. 

A lap szerint előfordult, hogy egy egy kínai család minden tagja ugyanazzal a névvel regisztrált.

A kínai piacon a Rogán Antal köreihez köthető Hungary State Special Debt Fund kajmán-szigeteki offshore-cég bírt kizárólagos joggal a kötvényforgalmazás területén. Ez az a cég, aminek egyik képviselője hongkongi helikoptertúrát szervezett Habony Árpádnak. A HSSDBF akár több tízmilliárd forintot is kereshetett az üzleten. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.