„A magyar városoknak csak azt kívánhatom, legyenek olyanok, mint Bécs”- üzente egy osztrák politikus Lázár videója után

politika
2018 március 07., 12:36
comments 442

Szinte minden osztrák lap vezető hírben számolt be Lázár János bécsi rettegéséről. A hódmezővásárhelyi vereség óta internetezésre ítélt miniszter kedd este jelentkezett egy videóval az osztrák fővárosból, amiben azon szörnyülködött, milyen több bűnözés, a kosz és a piszok azokban a negyedekben, ahonnan  „a fehér, keresztény osztrákok elköltöztek”, és a bevándorlók átvették az irányítást. 

link Forrás

A Standard úgy értékelte,hogy a videót a magyar közönségnek szánta, mivel április 8-án választásokat tartanak. Lázár ezért üzente azt, hogy ha az ellenzék nyer, Magyarország is úgy néz ki 20 év múlva, mint a videóban szereplő, bécsi városrész. A Presse szerint Lázár Ausztriába vitte a magyar választási kampányt, amikor Bécs menekültpolitikáját kritizálta. A Krone Zeitung nevű bulvárlap azért megjegyezte, hogy ezeket a problémákat a bécsi hivatalnokok az asztal alá söprik, és inkább azzal dicsekednek, hogy Bécs évek óta stabilan vezeti a világ legélhetőbb városának ranglistáját. A Kurier pedig megjegyezte, hogy a magyar miniszter kijelentéseivel ellentétben a videóban bemutatott utcák nem piszkosak vagy rendetlenek. 

A szélsőjobbnak sem tetszik, ha egy magyar szól be Bécsnek

Lázár akciója még az osztrák szélsőjobbnál sem aratott osztatlan sikert. Dominik Nepp, Bécs szabadságpárti alpolgármestere a Heuténak azt mondta, hogy bár az elmúlt években a szociáldemokrata-zöld városvezetés alatt sok minden rossz irányba haladt, 

de azt már túlzásnak tartja, hogy egy magyar politikus kritizálja Bécset.

A szomszédok közötti baráti viszony szempontjából nézve pedig nem egy udvarias lépés.

A kancellár még nem látta

A Kleine Zeitung a szerdán Sebastian Kurzot is megkérdezte, mit gondol Lázár alkotásáról, de a kancellár azzal kerülte meg a választ, hogy még nem látta a videót. Ugyanakkor a tisztelettudó együttélést fontosnak tartja.

„A magyar városoknak csak azt kívánhatom, legyenek olyanok, mint Bécs”

A legjobban Bécs korábbi alpolgármestere, a szociáldemokrata Renate Brauner akadt ki. A gazdasági, pénzügyi és nemzetközi ügyekért felelős várostanácsi megbízottként dolgozó politikus  a Twitteren közzétett üzenetében a magyar városoknak azt kívánta, hogy azokban is legyen legalább olyan magas az életszínvonal, mint Bécsben.

Nemzetközi kapcsolatokért felelős városi tanácsnokként és büszke bécsiként a leghatározottabban tiltakozom az ellen, ahogy Lázár János, Magyarország kancelláriaminisztere a videójában a szülővárosomat bemutatta. Csodálkoztunk és meglepődtünk, hogy egy politikus egy szomszédos ország fővárosát így becsmérli. A vádak tartalmilag hamisak és szomorú módon idegenellenesek” - írta Lázár János bécsi videójára reagálva Renate Brauner, Bécs korábbi alpolgármestere, aki a közleményében magyar városoknak azt üzente:

Személyesen a magyar városoknak csak azt kívánhatom, legyenek olyanok, mint Bécs, ahol világszinten az egyik legmagasabb az életszínvonal.”

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.