Az EBESZ szerint tovább korlátozhatja a média szabadságát, hogy elítélték az Index menekültek között elvegyülő újságíróját

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az újságírói munkát nem lehet kriminalizálni” - reagált az EBESZ sajtószabadságért felelős megbízottja arra, hogy kedden a Győri Törvényszék jogerős ítéletében részesítette megrovásban, és a perköltség megfizetésére kötelezte Nyilas Gergelyt, az Index újságíróját. Harlem Désir szerint a Győri Törvényszék ítélete ezért aggasztó precedenst teremt, és alkalmas a média szabadságának további korlátozására.

Nyilas Gergely 2015-ben Ásotthalomnál elvegyült a menekültek közt, majd a magyar hatóságoknak kirgiznek vallotta magát, egészen a bicskei menekülttáborig jutott. A célja az volt, hogy  hogy oknyomozó-riportot készítsen a magyar hatóságok munkájáról. Az erről szóló cikk megjelenése után a hatóság félrevezetésével és okirathamisítással vádolták.

Az EBESZ megbízottja megjegyezte, hogy az újságíróknak kulcsszerepük van abban, hogy az olyan közérdekű ügyekről tudósítsanak, mint a menekültválság. Ezért a hatóságok feladata az lenne biztosítani, hogy minden információhoz hozzáférjenek és szabadon dolgozhassanak. 

Nyilas Gergely az ítélet után azt mondta: „Ma is megcsinálnám, bízva abban, hogy a sajtótörvény ehhez védelmet nyújt. Szomorú, hogy a bíróság lesöpörte.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.