Az EBESZ szerint tovább korlátozhatja a média szabadságát, hogy elítélték az Index menekültek között elvegyülő újságíróját

Az újságírói munkát nem lehet kriminalizálni” - reagált az EBESZ sajtószabadságért felelős megbízottja arra, hogy kedden a Győri Törvényszék jogerős ítéletében részesítette megrovásban, és a perköltség megfizetésére kötelezte Nyilas Gergelyt, az Index újságíróját. Harlem Désir szerint a Győri Törvényszék ítélete ezért aggasztó precedenst teremt, és alkalmas a média szabadságának további korlátozására.

Nyilas Gergely 2015-ben Ásotthalomnál elvegyült a menekültek közt, majd a magyar hatóságoknak kirgiznek vallotta magát, egészen a bicskei menekülttáborig jutott. A célja az volt, hogy  hogy oknyomozó-riportot készítsen a magyar hatóságok munkájáról. Az erről szóló cikk megjelenése után a hatóság félrevezetésével és okirathamisítással vádolták.

Az EBESZ megbízottja megjegyezte, hogy az újságíróknak kulcsszerepük van abban, hogy az olyan közérdekű ügyekről tudósítsanak, mint a menekültválság. Ezért a hatóságok feladata az lenne biztosítani, hogy minden információhoz hozzáférjenek és szabadon dolgozhassanak. 

Nyilas Gergely az ítélet után azt mondta: „Ma is megcsinálnám, bízva abban, hogy a sajtótörvény ehhez védelmet nyújt. Szomorú, hogy a bíróság lesöpörte.”

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.