Az EBESZ szerint tovább korlátozhatja a média szabadságát, hogy elítélték az Index menekültek között elvegyülő újságíróját

jog
2018 március 10., 10:17
comments 141

Az újságírói munkát nem lehet kriminalizálni” - reagált az EBESZ sajtószabadságért felelős megbízottja arra, hogy kedden a Győri Törvényszék jogerős ítéletében részesítette megrovásban, és a perköltség megfizetésére kötelezte Nyilas Gergelyt, az Index újságíróját. Harlem Désir szerint a Győri Törvényszék ítélete ezért aggasztó precedenst teremt, és alkalmas a média szabadságának további korlátozására.

Nyilas Gergely 2015-ben Ásotthalomnál elvegyült a menekültek közt, majd a magyar hatóságoknak kirgiznek vallotta magát, egészen a bicskei menekülttáborig jutott. A célja az volt, hogy hogy oknyomozó-riportot készítsen a magyar hatóságok munkájáról. Az erről szóló cikk megjelenése után a hatóság félrevezetésével és okirathamisítással vádolták.

Az EBESZ megbízottja megjegyezte, hogy az újságíróknak kulcsszerepük van abban, hogy az olyan közérdekű ügyekről tudósítsanak, mint a menekültválság. Ezért a hatóságok feladata az lenne biztosítani, hogy minden információhoz hozzáférjenek és szabadon dolgozhassanak.

Nyilas Gergely az ítélet után azt mondta: „Ma is megcsinálnám, bízva abban, hogy a sajtótörvény ehhez védelmet nyújt. Szomorú, hogy a bíróság lesöpörte.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.