Megbüntette a jegybank a Mészáros Lőrincnek is hitelező takarékszövetkezetet

gazdaság
2018 március 10., 08:40
comments 70

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi szabálysértések miatt 18 millió forintra bírságolta a B3 Takarék Szövetkezetet, valamint arra kötelezte a hitelintézetet, hogy április 30-ig orvosolja az általa elkövetett jogszabálysértéseket.

A B3 neve akkor tűnt fel, amikor Mészáros Lőrinc innen vett fel 890 millió forint hitelt, hogy megvegye Gyárfás Tamástól a Nap TV székházát az Echo Tv-nak. Korábban pedig Mészárosné Kelemen Beatrix Csilla 1,24 milliárd forint hitelt vett fel a takaréktól. De tavaly a B3 Takarék 23 milliárd forintos jelzálogbejegyzése megjelent Mészáros Lőrinc üzlettársához került balatonakali Strand Holiday Kemping tulajdoni lapján is megjelent. 

Az MNB szombati közleménye szerint a B3 Takarék Szövetkezet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendelet, valamint a fizetési számla váltásáról szóló kormányrendelet több előírását. 

A hitelintézet megsértette többek között a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra, a pénzforgalmi számla megnyitására, a fizetési művelet hibás teljesítéséért fennálló felelősségi szabályra vonatkozó rendelkezéseket. Ezen felül nem tartotta be a hatósági átutalások teljesítésére, a teljesítési határidőre vonatkozó szabályra, a fizetési megbízások sorba állítására és részteljesítésére vonatkozó szabályra, a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján történő haladéktalan jóváírásra és megfelelő értéknap alkalmazására vonatkozó rendelkezéseket sem, valamint a számlaváltási eljárásról szóló tájékoztatása sem volt teljes körű.

A jegybank az ügyben súlyosbító körülményként értékelte, hogy a B3 Takarék Szövetkezet számos vonatkozásban megsértette a pénzforgalmi jogszabályokban foglalt előírásokat, a jogszabálysértő állapot több esetben huzamosan, a hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, informatikai rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fent, továbbá a fizető fél által jóváhagyott, de hibásan teljesített fizetési műveleteknél a fogyasztónak minősülő ügyfelei kárára vagyoni előnye keletkezett. 

Az MNB ezen felül a hitelintézet terhére rótta a nem haladéktalanul jóváírt fizetési műveletek nagy számát, illetve, hogy a hitelintézet az általa vállalt belső köri fizetési megbízások haladéktalan jóváírását biztosító eljárást (számítástechnikai rendszerfejlesztést) nem teljes körűen, valamennyi jogelőd számlavezető rendszerre valósította meg, a fejlesztés elmaradása pedig jelentős anyagi megtakarítást eredményezett a takarékszövetkezetnek az MNB szerint. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.