Pozsonyi magyar politológus és a Pozsonyi Magyar Intézet korábbi igazgatója is beszólt Orbánnak

2018 március 12., hétfő 7:45
139

Két nap alatt ketten is nekimentek Magyarország miniszterelnökének: március 11-én Kollai István, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet korábbi igazgatójának jelent meg írása a Mandineren, melyben arról ír, Szlovákiában nem Soros áll a tüntetések mögött, hanem a polgári középosztály, hétfőn pedig Petőcz Kálmán pozsonyi magyar politológus írt nyílt levelet a miniszterelnöknek az Új Szóban.

Az elmúlt hetekben több tüntetés is volt Pozsonyban és Szlovákia más részein, ezek azok után kezdődtek, hogy meggyilkolták a szlovák politikusok korrupciós ügyeit és a szlovák belpolitikai életbe beépülő olasz maffia után nyomozó újságírót, Jan Kuciakot. 

„Soros György és hálózata minden alkalmat megragadnak, hogy megbuktassák azokat a kormányokat, amelyek ellenállnak a bevándorlásnak” - mindezt így kommentálta múlt héten Orbán Viktor a közmédiának. „Az nem lep meg, amit látok, én régóta taposom ezt a szakmát, jelekből is olvasok” - mondta sejtelmesen. Az MTI szerint hozzátette azt is, hogy„látja Soros György és szervezetei keze nyomát a szlovák eseményeken. Egy percig sincs kétsége afelől, hogy ez a hálózat mindent megtesz, hogy a bevándorlásnak ellenálló kormányokat megbuktassa”.

Erre reagált Kollai és Petőcz is.

„Nem bátor dolog szembemenni velük, hanem kegyeletsértés” - írja Kollai. Az írásban kitér arra is, a tüntetéseknek semmi közük a bevándorláshoz, leginkább a korrupcióhoz van közük, 

„ahhoz, hogy a politika és a szürkegazdaság összefonódott, tehetségtelen, ámde sötét, de legalább buta emberek kerülnek óriási vagyonok élére, akik a politikai kapcsolatoknak köszönhetnek mindent, nemzetközi piacokon nullák, de otthon játsszák a nagyurat. Ismerős?”.

A szerző többször is említi, súlyosan kegyeletsértő dolog egy a korrupciós ügyeket feltárni próbáló, fiatal oknyomozó újságíró és barátnője meggyilkolása után olyen módon megnyilvánulni, ahogy Orbán Viktor tette. „Nem, a magyar új-jobboldali értelmiség részéről nem bátorság sorosozni ebben a helyzetben, hanem gyávaság, figyelemelterelés” - írja.

Petőcz Kálmán így kezdi nyílt levelét:

„Tisztelt Miniszterelnök Úr! Kedves Orbán Viktor!

Szeretném Önt nagyon szépen megkérni, hogy ne avatkozzon bele Szlovákia belügyeibe, főleg nem olyan szerencsétlen és buta módon, ahogy azt pénteken a közmédiában tette.”

A politológus levelében szintén arról ír, hogy „sem Soros Györgynek, sem egyéb 'nyugati imperialistáknak' ahhoz, hogy Szlovákiában az emberek fel vannak háborodva és tüntetnek, semmi köze nincs.” Ahogy Kollai, úgy Petőcz is számon kéri Orbán Viktoron, hogy kegyeletsértően viselkedik, és vérig sérti azokat a tízezreket, akik a tüntetéseken az utcára vonultak. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt