Putyin 2014-ben utasítást adott egy török utasszállító lelövésére

külföld
2018 március 12., 05:05
comments 81
Vlagyimir Putyin a szocsi olimpia megnyitója előtt Recep Tayyip Erdogannal Szocsiban.
photo_camera Vlagyimir Putyin a szocsi olimpia megnyitója előtt Recep Tayyip Erdogannal Szocsiban. Nem sokkal korábban az orosz elnök utasítást adott egy török utasszállító lelövésére. Szerencsére még időben kiderült, hogy téves riasztás alapján rendelte el az akciót, amit még időben lefújtak. Fotó: Sefa Karacan/Anadolu Agency/AFP

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke 2014 februárjában elrendelte egy Ukrajnából Törökországba tartó török utasszállító lelövését. Erről maga Putyin beszélt egy most bemutatott, kétórás dokumentumfilmben.

"Azt mondták, hogy egy Ukrajnából Isztambulba tartó gépet elraboltak, és a géprablók Szocsiba akarják kényszeríteni" - mesélte Putyin a filmben a történtekről. A Putyint interjúvoló Andrej Kondrasov - akit elfogulatlannak nem neveznék, mert az állami tévénél végzett jó szolgálata jutalmaként immár Putyin személyi sajtótitkára - állítása szerint a török Pegasus Airlines Boeing 737-800-asának pilótái közölték azt, hogy a 110 utast szállító gép fedélzetén egy utasnál bomba van, és eltérítette a gépet.

Putyin szerint a biztonsági szolgálatok tájékoztatták őt a vészhelyzeti tervekről, melyek alapján ebben az esetben le kell lőni a repülőt. "Én meg azt mondtam nekik, hogy cselekedjenek a terv szerint" - mondta Putyin.

Aztán mindenki hatalmas szerencséjére pár perccel később Putyint telefonon már arról tájékoztatták, hogy a riasztás téves volt. A gépet nem lőtték le, pár órával később pedig már Putyin is megérkezhetett Szocsiba, a játékok megnyitójára.

A filmben elmondottakat azóta Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője is megerősítette. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.