Bencsik: A Békemenet egyszerre pártpolitikai akció és civil kezdeményezés

politika
2018 március 13., 09:13
comments 208

Minthogy két nap múlva, négy év után visszatér a Békemenet, a CÖF-CÖKA sajtótájékoztatót tartott.

Csizmadia László, a CÖF-CÖKA vezetője azzal kezdte, hogy a Békemenet nem valaki ellen irányul, sosem irányult senki ellen, hanem Magyarország mellett, a nemzet mellett állnak ki.Szerinte minden olyan magyar embert, aki úgy érzi, ott a helye a Békemenetben, pártállásra való tekintet nélkül szeretettel várják.

Bencsik András elismerte, hogy sok autóbusz megy, amit a Fidesz szervez. Szerinte a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás sokkot okozott, felrázta a jobboldalt és a baloldalt, így komolyan kell venni a választást.

A példás sajtómunkájáért 1982-ben a kommunista belügy által kitüntetett Stefka István azt mondta, a választás tétje nagy, szerinte olyan rossz ellenzéke Magyarországnak, mint most, 1918-1919 óta nem volt, a céljuk a rombolás, eltörölni az Alaptörvényt, lebontani a kerítést, beengedni a migránsok millióit, és minden olyan szociálpolitikai kedvezményt eltörölnének, ami eddig jellemezte az országot. Szerinte a Békemenet egy olyan összefogás, amibe a bal- és a jobboldal is belefér.

Megkérdezték Bencsiket arról, hogy a hódmezővásárhelyi választás után azt mondta, abba kéne hagyni az elemi szintű sorosozást, ez sikerült-e. Bencsik szerint egyértelműen sikerült, nem csak az ő véleménye volt, sokan úgy érezték, kicsit primitív lett az üzenet, de azóta sokkal árnyaltabb, intelligensebb, tagoltabb lett a sorosozás. Bencsik azt mondta, kb. 200 ezer résztvevőre számítanak.

Széles Gábor is ott lesz, természetesen.

Ifj. Lomnici Zoltán, Csizmadia László és Fricz Tamás 2014 őszén.
photo_camera Ifj. Lomnici Zoltán, Csizmadia László és Fricz Tamás 2014 őszén. Fotó: Botos Tamás / 444

Stefka arról is beszélt, hogy komolyan kell venni a Bayer Zsolt elleni állítólagos fenyegetést. Fricz Tamás azt mondta, ez régi, ócska trükk, hogy az ellenfél megpróbálja megakadályozni, hogy ne merjenek elmenni a békemenetelők, de nem kell felülni a provokációnak, mindenki bátran menjen el.

A Hír Tv megkérdezte, idén is várnak-e több százmillió forintos támogatást állami cégtől. Csizmadia azt mondta, ők hálásak az MVM-nek, ami 508 millió forintot adott nekik, és a támogatás minden fillérjével el tudtak, és el tudnak számolni (nem tudtak). Azt a közgazdasági kérdést most nem akarta vitatni, hogy ez állami pénz-e (egyébként egyértelműen az). A CÖF-CÖKA kuratóriumának vezetői egy fillért nem vesznek föl, mondta, de jó lenne, ha idén is kapnának hasonló támogatást például a civilitika nevű „tudomány” alapjainak lefektetésére.

Czinkóczi Sándor a 444-től megkérdezte, hogy ha a Fidesz buszoztatja a Békemenetet, az a céljuk, hogy javítsák a Fidesz-KDNP választási esélyeit, és a miniszterelnök beszéde elé vonulnak, mivel bizonyítják, hogy ez civil szervezet rendezvénye, nem pedig egy pártrendezvény. Bencsik erre elmondta, hogy a civileknek is van politikai véleményük, tehát ez most egyszerre pártpolitikai akció és civil kezdeményezés, ez legalább annyira civil, mint politikus kiállás.

link Forrás

(A Magyar Idők tavaly januárban véletlenül bevallotta, hogy a Békemenetet a kormány szervezte.)

Bencsik egyébként bevallotta, hogy a Fidesz tagja, miután elmondta, hogy semmilyen pártnak sem tagja.

Fricz Tamás szerint a civilségnek ez a legnemesebb alakja, amikor valaki vállalja a politikai elképzeléseit. A 444 kérdésére, hogy eszerint nem értenek egyet azzal a kormányzati állásponttal, hogy civil szervezetek be akarnak avatkozni a politikába, Fricz azt mondta, más a helyzet, mert ott külföldről pénzelt „álcivilekről”, külföldi beavatkozásról van szó.

Csizmadia nem lát problémát, hiszen a magyarok többsége egyetért velük. Stefka szerint civil és civil között különbség van: szerinte van egy magyar, belülről szerveződő civil társadalom, és van egy, amit ötödik hadoszlopnak is nevezhetnénk, kifejezetten Magyarország ellen lép fel külföldi pénzekkel, ezt ő nem tudja civilnek nevezni. Arra a kérdésre, hogy ha a CÖF mitől civil, ha állami támogatást kapnak, Stefka azt mondta: mert ez magyar, nem norvég, multinacionális cégektől vagy Soros-féle pénzekből működik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.