Fónagy: Az MVM a szocialisták alatt kifizetőhely volt, de ezt a gyakorlatot a kormány 2010 után megszüntette

politika
2017 november 30., 20:51
comments 163

A jobbikos Szávay István a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál arról érdeklődött írásban, hogy: „Lázár János vagy Aradszki András álláspontját osztja a Kormány a Magyar Villamos Művek CÖF-nek adott félmilliárdos támogatása kapcsán?”

Mint ismert, Lázár János és az adatvédelmi hatóság szerint is közpénz volt az az 508 millió forint, amit a kormánypárti civil szervezetnek adott a 100 százalékos állami tulajdonban lévő energetikai monopolcég. Aradszki András KDNP-s képviselő és energiaügyi államtitkár szerint viszont ez továbbra sem közpénz. Lázár szerint viszont továbbra is az. Így a labda megint az NFM-nél pattog, ezért kérdezett Szávay.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára válasza szerint még mindig nem tartják közpénznek a CÖF-CÖKA-nak adott közpénzt. Arra hivatkozik, hogy az MVM „eredményesen működik, nettó költségvetési befizető”, és ez „lehetővé teszi, hogy társadalmi felelősségvállalási aktivitását saját forrásból fedezze és számos közhasznú tevékenységet támogasson”.

A kormány „szakmai” álláspontja szerint a kérdésében szereplő információk „az MVM Zrt. vállalkozási tevékenységéből eredő, vállalkozói vagyonából finanszírozott kifizetésekre vonatkoznak, amelyek során az MVM Zrt. saját, vállalkozási tevékenységéből eredő forrásait használja fel”.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. szeptember 25-én.
photo_camera Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. szeptember 25-én. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Fónagy azt írja, „vállalkozási tevékenységének megvalósítása körében az MVM Zrt. más gazdasági szervezetekkel azonos megítélés alá esik, az igényelt adatok az MVM Zrt. vállalkozási tevékenysége során meghozott döntéseinek megismerésére vonatkoznak”, ezért a kért információk kiadása a közügyek átláthatóságának megvalósítását nem szolgálja. Az erről szóló per egyébként még tart, erre Fónagy is felhívja a figyelmet. (Az persze aligha lehet kétséges, hogy a full állami cégnek egy civil szervezetnek társadalmi felelősségvállalási aktivitásként adott pénzét minden épeszű bíróság közpénznek fogja minősíteni.)

Épp abban az ügyben, ami arról szól, hogy a kormányközeli, ellenzéki politikusok ellen többször kampányoló CÖF-CÖKA-nak adott titkolni kívánt támogatást egy állami energetikai cég, Fónagynak sikerült a válaszát egy ilyen bravúrral indítania:

„A Magyar Villamos Művek Zrt. a szocialista kormányok idején kifizetőhelyként szolgált. Ezt a gyakorlatot 2010 után megszüntettük.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.