Lázár szerint az MVM igenis közpénzből adott 508 millió forintot a CÖF-CÖKA-nak

politika
2017 november 09., 13:51
comments 54

A Jobbik-közeli Alfahír Aradszki András energiaügyi államtitkár szavairól kérdezte a Kormányinfót tartó Lázár Jánost, aki korábban elismerte, hogy közpénz az az 508 millió forintnyi közpénz, amit az MVM a CÖF-CÖKA-nak adott.

A KDNP-s Aradszki szerint ugyanis az MVM eredményesen működik, ez lehetővé teszi, hogy a társadalmi felelősségvállalási aktivitását saját forrásból fedezze, és számos közhasznú tevékenységet támogasson, az említett támogatás pedig nem közpénz, hanem az MVM vállalkozási tevékenységéből és vagyonából való kifizetésekre, ami során nem közpénzt költenek el, hanem saját forrásból gazdálkodnak. Aradszki szerint az MVM Zrt.-nek más gazdasági szervezetekkel kell egy elbírálás alá esnie, és mivel szerint a kért adatok nem közügyre vonatkoznak, hanem vállalkozási tevékenységre, a kért információk nem közérdekűek. Szerinte mivel az MVM nettó költségvetési befizető (évi 100-130 milliárd forintot fizet be), így nem hasonlítható össze a költségvetési pénzből működő szervezetekkel.

Lázár szerint vita van Aradszki András és közte az ügyben, mert szerinte a magyar állam cégének minden vagyona közpénz és közvagyon. Hogy mi számít közpénznek azt törvény szabályozza – mondta.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a paksi beruházásról beszél, mögötte Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára, a KDNP parlamenti képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. március 29-én.
photo_camera Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a paksi beruházásról beszél, mögötte Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára, a KDNP parlamenti képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. március 29-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Mint ismert, a Jobbik ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, amiért az állam 100 százalékos tulajdonában lévő energiacég, az MVM Zrt. az adatvédelmi hatóság elnökének felszólítása ellenére sem vallotta be, miért adott 508 millió forintot a kormányközeli, ellenzéki politikusok ellen már többször kampányoló CÖF-CÖKA-nak

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.