A kormány még mindig azt állítja, nem közpénz az a félmilliárd, amit a 100 százalékos állami tulajdonban lévő MVM a kormány kedvenc civileinek adott

2017 november 6., hétfő 19:40
239

Miután a Jobbik ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, amiért az állam 100 százalékos tulajdonában lévő energiacég, az MVM Zrt. az adatvédelmi hatóság elnökének felszólítása ellenére sem vallotta be, miért adott 508 millió forintot a kormányközeli, ellenzéki politikusok ellen már többször kampányoló CÖF-CÖKA-nak, a Parlamentben Szávay István jobbikos képviselő tett fel újabb kérdéseket a furcsa üggyel kapcsolatban.

Arra volt kíváncsi, ki a felelős azért a törvényellenes helyzetért, hogy Péterfalvi Attila felszólítása ellenére sem kapták meg 15 napon belül a kikért adatokat. „Most sem fognak érdemben válaszolni. Sorosozni fognak, simicskázni fognak, és hogy honnan vannak a Jobbik plakátjai. Ezt már ismerjük" – mondta Szávay, aki szerint régi bolsevik tempó az ellenfelet vádolni a saját bűneikkel. Beszélt arról is, hogy még Lázár János is elismerte, amit az MVM nem akart, vagyis hogy az MVM pénze közpénz.

A kormány részéről a nemrég nagyot sátánozó Aradszki András KDNP-s képviselő és energiaügyi államtitkár reagált: minden valóságalapot nélkülöző, csúsztatott állításnak és puffogtatásnak nevezte a vádakat, és háromszor is említette, hogy a Jobbik „eladta a lelkét”. Ahogy várható volt, felhozta Simicska Lajost és a Jobbik plakátfinanszírozását, majd rátért a lényegre.

Szerinte az MVM eredményesen működik, ez lehetővé teszi, hogy a társadalmi felelősségvállalási aktivitását saját forrásból fedezze, és számos közhasznú tevékenységet támogasson, a kérdésben szereplő információk pedig nem közpénzre vonatkoznak, hanem az MVM vállalkozási tevékenységéből és vagyonából való kifizetésekre, amely során nem közpénzt költenek el, hanem saját forrásból gazdálkodnak.

Aradszki szerint az MVM Zrt.-nek más gazdasági szervezetekkel kell egy elbírálás alá esnie, és mivel szerint a kért adatok nem közügyre vonatkoznak, hanem vállalkozási tevékenységre, a kért információk nem közérdekűek. Szerinte mivel az MVM nettó költségvetési befizető (évi 100-130 milliárd forintot fizet be), így nem hasonlítható össze a költségvetési pénzből működő szervezetekkel.

Szerinte ha ebből az ügyből gyakorlat lesz, annak a magyar gazdaság és a polgárok látják a kárát. Arra nem is reagált, hogy az adatvédelmi hatóság elnöke már felszólította az MVM-et az adatok kiadására – írja az Index.

Fotó: Botos Tamás / 444

Jobbiknál és az MSZP-nél is több állami pénzből gazdálkodó CÖF-CÖKA egyébként korábban azt állította, hogy „komplettált ételek” receptjeinek kidolgozására kaptak támogatást. Most Szávay István állításaira úgy reagáltak, hogy a „verkli tekerő kintornás” vádaskodásával tovább csorbítja pártja még megmaradt, „édeskevés hitelét” ahelyett, hogy beszámolna közpénzen folytatott, „valószínűleg jogi kisiklásáról, a plakát mutyi hátteréről”. Viszont azt ígérik, ha itt lesz az idő az MVM-mel kötött, vállalati és civil stratégiai szempontból is eredményes szerződésük elszámolására, azt végrehajtják. (Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt