A Jobbik feljelentést tesz, mert az MVM nem árulja el, miért adott 508 milliót a CÖF-CÖKA-nak

POLITIKA
2017 november 05., 16:59
comments 227

A Jobbik ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a BRFK-nál, amiért az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az adatvédelmi hatóság elnökének felszólítása ellenére sem adott tájékoztatást arról, miért támogatta tavaly év végén 508 millió forinttal a CÖF alapítványát, a CÖKA-t.

Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az MVM hallgatása tovább erősíti a gyanút, hogy a CÖF 2016 decemberében a társaságtól kapott több mint félmilliárd forintból valósította meg a Jobbik lejáratását, és a Vona Gábor Jobbik-elnök és Gyurcsány Ferenc DK-elnök „összemosását” célzó „bohócos plakátkampányát”.

A CÖF plakátja a budapesti Ötvenhatosok terén 2016. december 7-én. A kép Vona Gábor Jobbik-elnököt és Gyurcsány Ferenc DK-elnököt öleli át a korábbi plakátkampányból ismert bohóc, a felirat pedig azt hirdeti: „Egymásra találtak! Együtt mondtak nemet a bevándorlásellenes alkotmánymódosításra.”
photo_camera A CÖF plakátja a budapesti Ötvenhatosok terén 2016. december 7-én. A kép Vona Gábor Jobbik-elnököt és Gyurcsány Ferenc DK-elnököt öleli át a korábbi plakátkampányból ismert bohóc, a felirat pedig azt hirdeti: „Egymásra találtak! Együtt mondtak nemet a bevándorlásellenes alkotmánymódosításra.” Fotó: Marjai János / MTI

Szávay szerint ha ez így történt, az MVM tiltott pártfinanszírozást és hűtlen kezelést hajtott végre.

Szávay felidézte, hogy korábban hiába fordult közérdekű adatigényléssel az MVM-hez, a cég nem adott tájékoztatást arról, milyen körülmények mellett döntöttek a CÖF alapítványának támogatásáról. A Jobbik ezután a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, és Péterfalvi Attila NAIH-elnök szeptember végén a kért adatok 15 napon belül történő kiadására szólította fel az MVM-et.

De a cég az elmúlt 1,5 hónapban sem tett ennek eleget

– mondta Szávay, hangsúlyozva, hogy a közérdekű adattal visszaélés vétsége két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A közpénzből működő MVM korábban többször is tagadta, hogy közpénz lett volna az, amit a CÖF-CÖKA-nak adtak, ahogy ifj. Lomnici Zoltán is, holott még maga Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is elismerte, hogy ez közpénz. Ráadásul Bentzik Réka, az MVM sajtósának elbénázott PR-interjújából kiderült, hogy az MVM támogatásait, így ezt is az állami Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyja jóvá, magyarul a CÖF-CÖKA-nak nyújtott támogatás közpénz.

Bentzik Réka, az MVM Zrt. kommunikációs igazgatója
photo_camera Bentzik Réka, az MVM Zrt. kommunikációs igazgatója Fotó: Botos Tamás / 444

Jobbiknál és az MSZP-nél is több állami pénzből gazdálkodó CÖF-CÖKA egyébként korábban azt állította, hogy „komplettált ételek” receptjeinek kidolgozására kaptak támogatást. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.