A közpénzből működő MVM szerint nem közpénz, amit a Fidesz civiljeinek adtak

bűnügy
2017 június 08., 11:00
comments 72

„Tájékoztatjuk, hogy az MVM Zrt. támogatásait nem közpénzből, hanem saját forrásból fedezi”

– közölte az MVM az Együtt alelnökével, Hajdu Norával, írja a 24.hu. Az állami tulajdonban álló MVM, mint emlékezetes, 508 millió forintot adományozott a CÖF-CÖKA nevű, a Fidesz-kormány melletti kampányairól ismert szervezetnek. Ez több, mint amennyiből bármelyik ellenzéki párt gazdálkodott.

A politikus a CÖF-nek adott támogatás részleteiről érdeklődött (szabályzatokat, indoklásokat, teljesítési igazolásokat kért), és a fenti érvre hivatkozva nem kapott választ. Nem először.

Az, hogy egy állami tulajdonban lévő, közfeladatot ellátó cég az általa elköltött pénz egy részére azt mondja, hogy az a sajátja, és nem közpénz, végtelen dimenzióban lehetetlen állítás. (Ezt képviseli a CÖF-CÖKA is. Lázár János viszont nem.) Maga az MVM sem magáncégként tekint magára, hiszen az előírásoknak megfelelően közzétesznek bizonyos dokumentumokat, és ha kelletlenül is, de néha válaszolnak közérdekű adatigénylésekre. Ha nem ezt tennék, akkor közérdekű adattal való visszaélést követnének el. Az Alkotmánybíróság 2014-ben külön döntésben rögzítette, hogy az MVM köteles az általa kezelt közérdekű adatokat megismerhetővé tenni.

Nemrég egyébként kiderült az MVM sajtósának elbénázott PR-interjújából, hogy az MVM támogatásait, így ezt is jóváhagyta egy állami szerv, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.