Fico hajlandó lemondani, de van egy feltétele

2018 március 14., szerda 18:34
132
Andrej Danko és Bugár Béla áll a bejelentést tevő Robert Fico mögött Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Robert Fico bejelentette, hogy kész lemondani a miniszterelnöki posztról, ha Andrej Kiska kormányfő respektálja, hogy ez a koalíció folytatja a kormányzást. Hozzátette, ha Kiska ebbe belemegy, már holnap bemutathatják jelöltjüket a kormányfői posztra - írja a Paraméter.

Fico három pontra bontotta követélését: az államfő 

  • fogadja el, hogy a választásokon győztes párt, a Smer jelöli az új kormányfőt, 
  • fogadja el a miniszterelnök lemondását követően megalakuló kormányt, 
  • illetve fogadja el és szavatolja, hogy a hárompárti koalíció tovább működhessen. 

A koalíciós pártok elnökei tehát megegyeztek arról, hogy Robert Fico harmadik kormánya két év után befejezi, a koalíció ugyanakkor fennmaradhat, és egy új miniszterelnököt jelölnének. Az ő nevét egyelőre nem árulták el, a SME információi szerint azonban Peter Pellegrini kormányalelnökről vagy pedig Peter Kažimír pénzügyminiszterről lehet szó.

Mi történt ma?

A kormányfő cseréjének lehetőségéről is szó esett a szlovák kormánykoalíció három pártjának kedden kezdődött, s azóta folyamatban lévő egyeztetései során - erősítette meg a legerősebb kormánypárt, a Smer frakcióvezető-helyettese szerdán délelőtt. A Robert Fico vezette Smer és a másik két koalíciós párt - a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és Bugár Béla szlovák-magyar vegyes pártja, a Most-Híd - azután kezdett újabb egyeztetésbe, hogy Bugár hétfőn a párt vezetésének határozatára hivatkozva bejelentette: tárgyalni akarnak koalíciós partnereikkel az előrehozott választások lehetőségéről, és amennyiben ezek a tárgyalások nem járnak sikerrel, kilépnek a kormányzó hármasból. 

A koalíciós partnerek keddi egyeztetéseiről a résztvevők nem adtak érdemi tájékoztatást, ám az ott felmerült lehetőségek kapcsán számos találgatás látott napvilágot. A spekulációk egyike az volt, hogy a kormánykoalíción belül kialakult helyzetre a kormány olyan széleskörű átalakítása lehetne a megoldás, amely magában foglalná a miniszterelnök személyének cseréjét is. 

A tüntetőknek is voltak javaslataik Fotó: JOE KLAMAR/AFP

A Smer frakcióvezető-helyettese a szlovák hírügynökségnek azt mondta: a Most-Híd határozatát úgy értelmezik, hogy az két lehetőséget ad, vagy az előrehozott választásokét vagy a kormány széleskörű átalakításának lehetőségét. A szlovák sajtóban lehetséges miniszterelnökként szerepelt 

  • Lucia Zitnanská igazságügyi miniszter, a Most-Híd alelnöke, 
  • Maros Sefcovic, aki a Smer jelöltjeként lett az Európai Bizottság (EB) energiaunióért felelős alelnöke, 
  • de lehetőségként említették Bugár Bélát is. 

Robert Fico és Orbán Viktor szerint a válság mögött Soros György áll, mindenki más szerint Ján Kuciak újságíró meggyilkolása és az ügye által még jobban láthatóvá vált kormányzati korrupció(parameter.sk/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt