Senki ne csodálkozzon azon, ha az elmarasztalás ellenére fideszes politikusok továbbra is járják majd az iskolákat és az óvodákat

politika
2018 március 14., 15:07
comments 75

Beszámoltunk róla, hogy a Kúria elmarasztalta Simonka György fideszes képviselőjelöltet, aki  Békés megyei óvodásoknak és iskolásoknak a kampányolásra használt Facebook-oldala címével ellátott pólót küldött. Ezzel politikai tevékenységet folytatott oktatási intézményben, ami jogsértő. 

Simonka György-póló a battonyai román óvodásokon
photo_camera Fotó: Román Iskola Battonya/Facebook

Simonka Györgyöt korábban azzal védte meg Hidvégi Balázs, a Fidesz  kommunikációs igazgatója, hogy

„Az iskolásoknak meg az óvodásoknak nincs szavazati joga, ezért nem minősül kampánytevékenységnek, hogy ha meglátogat egy képviselő egy óvodát vagy iskolát a választókerületében, ez a működésnek a normális menete."A Kúria döntése után megkérdeztük, hogy 

  • Továbbra is támogatják-e, hogy a képviselőjelöltek iskolákba, óvodákba látogatassanak kampány idején?
  • Jelzik-e a képviselőjelölteknek, hogy ne kampányoljanak iskolákban, óvodákban?

Hidvégi válasza:

„A bíróság döntését mind Simonka György, mind a Fidesz természetesen tiszteletben tartja, ezzel együtt fenntartjuk azt a véleményünket is, hogy az óvodásoknak nincs választójoga.”

A Fidesz politikusai ennek megfelelően el is árasztották ma a közoktatási intézményeket, hogy részt vegyenek a máricus 15-i ünnepségeken, ahol a többségük kampányolt is. 

Szijjártó Péter sem fogta vissza magát az egykori iskolájában, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban tartott március 15-i ünnepségen. AZ MTI tudósítása szerint Szijjártó Péter "ünnepi" beszédében például azt mondta, hogy ma elképesztő külső nyomás nehezedik Magyarországra, megjelentek a modernkori gyarmatosítók, akik el akarják mondani, hogy mi kivel éljünk együtt. Újra sorsdöntő időket élünk, amikor eldől, hogy Magyarország magyar ország marad-e és a mi országunk marad-e. És folytatta, mintha fideszes kampányrendezvényen lett volna: "amikor minden külső hatás arra irányul, hogy a multikulturalitás az érték, akkor nekünk erősnek, hangosnak és büszkének kell lennünk hagyományainkra, arra hogy mi mindig fenn tudtunk maradni."

Mindennél büszkébbnek kell lennünk ugyanakkor a szabadságunkra, mert a történelem megtanította, hogy a mi szabadságunkat az elnyomó hatalmak mindig el akarták venni. Bár időről-időre ez sikerült, de hosszútávon nem, ezért is ez a legfontosabb nemzeti érték. "Nem hagyjuk, hogy mások mondják meg, hogy mi mit szeressünk".

A gimnázium, ahol Szijjártó beszélt, egy köznevelési intézmény, ahol tilos kampányolni, akkor is, ha fideszes politikusról van szó, aki korábban odajárt. Ráadásul itt még az sem áll meg, hogy nincs választójoguk a gyerekeknek - nem mintha ez szempont lenne, ha egyszerűen ott nem lehet kampányolni- , mert a végzősök között már simán lehetnek 18 évesek. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.