Az USA szankciókkal sújtja az orosz titkosszolgálatokat és a szentpétervári trollgyárat

2018 március 15., csütörtök 16:13
21

Válaszul arra, hogy idegméreggel merényletet követtek el Szergej Szkripal orosz exkém ellen, ma közös nyilatkozatban ítélte el Oroszországot az USA, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország kormánya. Nem sokkal később pedig bejelentették, hogy 

az Egyesült Államok újabb szankciókat léptet életbe Oroszország ellen.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint a szankcióval sújtottak között orosz személyek, vállalatok és szervezetek szerepelnek. Az új szankciók érintik az FSZB orosz szövetségi biztonsági szolgálatot, a GRU katonai hírszerző szolgálatot, a katonai hírszerzésnek dolgozó hat személyt, öt csoportot, valamint további 19 oroszt, köztük Jevgenyij Prigozsin üzletembert, akinek neve az Egyesült Államokban már korábban nyilvánosságra került, mint aki szentpétervári trollgyárával beavatkozott az amerikai választási folyamatba.

Szergej Lavrov külügyminiszter és Vlagymir Putyin az FSZB és a külföldi hírszerzés igazgatóival Fotó: Alexei Druzhinin/Sputnik

A pénzügyminisztérium szerint az új szankciókat a 2016-os amerikai választásokba történt orosz beavatkozás, az amerikai infrastruktúra, energetikai, nukleáris és vízügyi létesítmények, továbbá kereskedelmi vállalatok elleni orosz kibertámadások és Moszkva destabilizáló szerepe tette indokolttá - írja az MTI.

A Steve Mnuchin pénzügyminiszter aláírásával megjelent kommüniké leszögezi: az Egyesült Államok további szankciókat kíván foganatosítani orosz kormányzati tisztségviselők és oligarchák ellen „destabilizáló tevékenységük miatt”. Hangsúlyozza továbbá, hogy Washington folytatja nyomásgyakorlását Moszkvára „Ukrajna destabilizálása és a Krím elfoglalása”, valamint a „korrupció és emberi jogi visszaélések” miatt. (Ezek a Magnyitszkij-törvény kategóriái.) 

A minisztérium egyetlen mondattal megismétli a Fehér Ház előző napi állásfoglalását is, miszerint a Dél-Angliában élő volt orosz kettős ügynök ellen idegméreggel elkövetett támadás érzékelteti az orosz kormány „vakmerő és felelőtlen magatartását”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt