Öngyilkos lett az ukrán pilóta, akire a Kreml rá akarta fogni a maláj utasszállító lelövését

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Főbe lőtte magát a 29 éves Vadiszlav Volosin, az ukrán hadsereg volt pilótája.

Volosin 2014-ben lett világhírű, amikor az orosz kormány azzal vádolta, hogy ő lőtte le azt az utasszállítót, ami Amszterdamból vitt 283 utast és 15 fő legénységet Kuala Lumpurba. A gépet a donyecki front felett lelőtték, a katasztrófát senki sem élte túl. 

Nyugaton kezdettől úgy vélték, hogy az oroszok támogatta donyecki felkelők lőtték le a gépet, tévedésből, mert ukrán katonai repülőnek hitték. Az orosz kormány azonban megpróbálta ráfogni a támadást az ukrán légierőre, egy időben még egy műholdképet is köröztettek egy vadászgépről, amiről aztán kiderült, hogy évekkel a katasztrófa előtt készült, és még csak nem is ukrán gép van rajta.

Végül az orosz kormány arra építette a saját változatát, hogy a Komszomolszkaja Pravda című orosz lapnak nyilatkozott egy ukrajnai katonai repülőtérről egy szerelő, aki azt mondta, hogy Volosin a levegőben volt egy Szu-25-ös vadászgéppel a maláj gép katasztrófájának idején, rakétákkal ment fel, és azok nélkül tért vissza. 

Az orosz kormány a cikk megjelenése után azt állította, hogy kivizsgálták az ügyet, és minden úgy volt, ahogy a lap megírta, és Volosin pilóta lőtte le a maláj utasszállítót.

A lelőtt gép roncsa mellett tolja valaki a biciklijét 2014 augusztus 2-án.Fotó: AFP PHOTO/ BULENT KILIC

Közben a holland kormány és más nyugati szervezetek is vizsgálódtak, és egyértelműen arra jutottak, hogy a gépet egy földről indított légvédelmi rakétával lőtték le, mégpedig egy olyannal, amelyiket orosz területről vittek a támadás előtt a felkelők oldalára, majd a végzetes lövés után nem sokkal vissza is vitték a szerkezetet Oroszországba. 

Volosinról az utóbbi években már nem is volt szó, egy önkormányzati cégnél dolgozott vezető beosztásban Mikolajivban, Dél-Ukrajnában. Aról egyelőre nincs hír, hogy miért ölte meg magát. (meduza.io)

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.