Macron sok sikert kívánt Putyinnak Oroszország modernizálásához

Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

A francia államfő hétfőn telefonon gratulált orosz kollégájának, aki vasárnap vért izzadva, alig 72 százalékkal megnyerte a választásokat, és újabb hat évig vezetheti az orosz föderációt. 

Az Associated Press által szemlézett közlemény szerint Emmanuel Macron vicces kedvében volt, és „sok sikert kívánt a hazája politikai, demokratikus, társadalmi és gazdasági megújításához”.

Macron arról beszélt, hogy fontos lenne megtartani a konstruktív viszonyt Oroszország és Franciaország között, mert ez nem csak a két ország, de Európa érdeke is. 

Azért szóba kerültek a beszélgetésben vitás kérdések is, mint a szíriai és az ukrajnai válság, és a Szkripal-ügy is.

Szíriával kapcsolatban Macron azt kérte, hogy Putyin működjön együtt a civil lakosság veszteségeinek mérséklése érdekében.    

Ukrajna esetében a franciák továbbra is ragaszkodnak az ország szuverenitásához, és a minszki megállapodáshoz, Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök megmérgezésével kapcsolatban pedig Macron azt kérte Putyintól, hogy határozottan cselekedjen a vegyi fegyverek elleni harcban, amit valószínűleg annyira vett komolyan, mint a modernizációs javaslatot. (Associated Press)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.