Macron sok sikert kívánt Putyinnak Oroszország modernizálásához

külföld
2018 március 19., 16:44
comments 101

photo_camera Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

A francia államfő hétfőn telefonon gratulált orosz kollégájának, aki vasárnap vért izzadva, alig 72 százalékkal megnyerte a választásokat, és újabb hat évig vezetheti az orosz föderációt. 

Az Associated Press által szemlézett közlemény szerint Emmanuel Macron vicces kedvében volt, és „sok sikert kívánt a hazája politikai, demokratikus, társadalmi és gazdasági megújításához”.

Macron arról beszélt, hogy fontos lenne megtartani a konstruktív viszonyt Oroszország és Franciaország között, mert ez nem csak a két ország, de Európa érdeke is. 

Azért szóba kerültek a beszélgetésben vitás kérdések is, mint a szíriai és az ukrajnai válság, és a Szkripal-ügy is.

Szíriával kapcsolatban Macron azt kérte, hogy Putyin működjön együtt a civil lakosság veszteségeinek mérséklése érdekében.    

Ukrajna esetében a franciák továbbra is ragaszkodnak az ország szuverenitásához, és a minszki megállapodáshoz, Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök megmérgezésével kapcsolatban pedig Macron azt kérte Putyintól, hogy határozottan cselekedjen a vegyi fegyverek elleni harcban, amit valószínűleg annyira vett komolyan, mint a modernizációs javaslatot. (Associated Press)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.