A rendőrség elkezdte vegzálni a februári diáktüntetés tinédzser résztvevőit

elmebaj
2018 március 21., 12:58
comments 557

Több, a február 23-ai diáktüntetésen részt vevő tizenéves kapott értesítést az V. kerületi Rendőrkapitányságtól, szabálysértési ügyben szeretnék meghallgatni őket még az április 8-ai választások előtt. 

Frissítés: Cikkünk korábbi verziójában azt írtuk, az eset a januári tüntetésen történt. Mint kiderült, valójában a február 23-ai felvonuláson igazoltatták a diákokat, akik egyébként mindkét demonstráción részt vettek.

A 444.hu birtokába jutott iratot egy 16 éves diák kapta, akit több társával együtt igazoltattak rendőrök a demonstrációt követően. A tinédzser édesanyja elmondta, lánya és barátai a rendezvényt követően az úttesten vonultak, amikor rengeteg rendőr vette körül őket, és személyazonosságuk igazolására szólították fel őket. A 16 év körüli diákoknál elmondásuk szerint nem volt sem alkohol, sem kábítószer. A társaság tagja volt Rékasi Zsigmond, az ismert színészházaspár fia, akinek otthonában a januári demonstráció másnapján rendőrök jelentek meg, és egy graffitire hivatkozva lefoglalták számítógépeit. 

Az édesanya nem tudja mire vélni a rendőri fellépést. A gyerekek közül többen is kaptak ugyanolyan értesítést, áprilisban szeretnék meghallgatni őket, mindannyiukat szabálysértési ügyben. A szülők közül többen úgy döntöttek, közösen a Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezethez fordulnak segítségért.

Az ügyben kerestük az V. kerületi Rendőrkapitányságot, azt ígérik, a BRFK sajtóosztálya válaszol majd kérdéseinkre.

A januári diáktüntetés előtt a kormány tévéjében Velkovics Vilmos próbálta meg leiskolázni a Független Diákparlament elnökét, a botrányos beszélgetést később minden erejükkel próbálták eltüntetni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.