Ökológiai katasztrófával fenyeget a madarak eltűnése Franciaországban

természet
2018 március 21., 14:54
comments 114

A francia vidéken harmadával csökkent a madárpopuláció az elmúlt 15 évben kutatók szerint. Több tucatnyi faj példányainak száma szorult vissza meredeken, egyes fajok esetében akár kétharmadnyival is. Az eredményeket két friss kutatás támasztja alá, az egyikben az egész országban vizsgálták a madárállapotokat, míg a másikban a Franciaország közepén lévő nagy mezőgazdasági területek állományát vizsgálták. 

A francia Nemzeti Természettudományos Múzeum biológusa, Benoit Fontaine szerint a helyzet katasztrofális. 

Rétyi pityer, a számuk 70 százalékkal csökkent
photo_camera Réti pityer, a számuk közel 70 százalékkal csökkent Fotó: Wikipedia

A múzeum közleménye szerint a madarak eltűnésének mértéke és tempója olyan mértékű, ami már egy ökológiai katasztrófára hasonlít. 

Az elsődleges ok a kutatók feltételezése szerint a növényvédő szerek intenzív használata lehet, elsősorban a monokultúrás gazdálkodást művelő nagy területeken. A szerek nem a madarakat mérgezik meg, hanem azokat a rovarokat, melyeket a madarak táplálékként fogyasztanának.  A rovarok eltűnése pedig nagyon érzékenyen érintette a madárpopulációt.

Hasonló trendeket Európa-szerte figyeltek meg az elmúlt években: egy nemrég publikált becslés szerint a repülő rovarok száma 80 százalékkal csökkenhetett az elmúlt 30 évben, míg az európai madárpopuláció 400 millió példánnyal zsugorodhatott e időszak alatt. 

A francia kormány felére szeretné csökkenteni a növényvédő szerek használatát 2020-ra, de egyelőre kevés sikerrel, a francia gazdák még mindig rengeteget vásárolnak. 

A kutatók felhívták arra a figyelmet, hogy nemcsak a mezőgazdasági területek közelében élő madarak, de például az erdőben élő fajok száma is csökkent, ami azt mutatja, hogy a mezőgazdasági ökoszisztéma egésze pusztul. A rovarok eltűnése mellett problémát jelent az erdős területek visszaszorulása is. 

Az eredményeket megerősítették az önkéntes ornitológusok megfigyelései is az elmúlt évekből, ők szintén populációcsökkenést tapasztaltak. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.