„Meglehetősen kellemetlen nekünk az, hogy az EU és a NATO egyik tagja eszköz Moszkva kezében” – mondta az ukrán külügyminiszter-helyettes Magyarországról

POLITIKA
2018 március 22., 21:16
comments 112

Az ukrán külügyminisztérium reméli, hogy Magyarország az április 8-i parlamenti választás után már nem fogja blokkolni az Ukrajna–NATO-bizottság júliusra tervezett miniszteri szintű találkozóját, mivel „megszűnik annak politikai célszerűsége, hogy az oktatási törvény nyelvi cikkét a választók mozgósítására használják fel” – nyilatkozta Vaszil Bodnar ukrán külügyminisztérium-helyettes az Ukrinform ukrán hírügynökségnek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter több sajtónyilatkozatában – legutóbb hétfőn Brüsszelben – leszögezte: Magyarország Ukrajna európai, euroatlanti integrációs törekvéseit csak akkor támogathatja újra, ha Kijev a kárpátaljai magyar nemzeti közösség érdekeit sértő javaslatokat és törvényeket visszavonja, illetve hatályon kívül helyezi, addig viszont Budapest megvétózza az EU és a NATO védelmi miniszteri szintű értekezleteit és a NATO-Ukrajna csúcstalálkozót is.

Bodnar szerint Kijev konstruktívan áll hozzá az ún. nyelvi kérdés rendezéséhez, kész a párbeszédre a magyar féllel, és kész elé tárni minden lehetséges megoldási lehetőséget. Arra a kérdésre, hogy mire alapozza a minisztériuma a találkozók blokádjának megszűnésére vonatkozó reményeit, azt válaszolta: az ukrán fél ilyen tartalmú „nem hivatalos jelzéseket kap Budapestről”.

Szerinte azonban nemcsak a parlamenti választás, de „harmadik fél” is hatással van Magyarország és Ukrajna kapcsolataira:

„Sajnálatos módon a tények azt mutatják, hogy Magyarország most meglehetősen szorosan kommunikál Oroszországgal, vannak olyan gyakorlati dolgok, amelyeken keresztül Oroszország valószínűleg befolyásolja ezt az agresszív retorikát. Meglehetősen kellemetlen nekünk az, hogy az EU és a NATO egyik tagja eszköz Moszkva kezében. Természetesen a következtetéseket le kell vonni az Európai Unióban is és a NATO-ban is.”

Azt mondta, a választások után kiderül, milyen lesz az új kormány hozzáállása a magyar-ukrán kapcsolatokhoz, és ez „tényleg csak belpolitika volt-e, vagy mégiscsak az agresszor használja fel saját céljaira az EU egyik tagállamát”.

Ukrajna nemzetközi partnereinek a magyar-ukrán viszonyban kialakult feszültséggel kapcsolatos álláspontjáról azt mondta, Kijev teljes támogatással bír a NATO és az EU részéről. „Természetesen, senki sem akar belső vitákba beleszólni. Egyelőre azt mondják nekünk, hogy egyezzünk meg Magyarországgal. Szerintem viszont ahogy közeledünk a konkrét rendezvények időpontjához, annál nagyobb lesz a megértés abban a tekintetben, hogy Magyarország álláspontja politikai ügyeken alapszik, nem pedig a nemzetiségi jogok biztosításának valós állapotán” – mondta. Szerinte teljesen másként értékeli a helyzetet „az EBESZ, az Európa Tanács vagy Ukrajna nemzetközi partnerei közül bárki, aki Kárpátaljára látogatott, mint ahogy arról Magyarország beszél”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.