Nyilvánosságra hozták a videót az önvezető Uber halálos gázolásáról

2018 március 22., csütörtök 5:28
528

A KRESZ szabályai alapján valóban a halálra gázolt nő volt a hibás abban a tempei balesetben, amiben egy önvezető Uber gázolt halálra egy gyalogost. Ugyanakkor a most nyilvánosságra került felvételek alapján mégis joggal vetődik fel a kérdés, hogy a jármű miért nem fékezett:

Mint láthatják, az áldozat valóban szabálytalanul kelt át a vaksötét úton. De nem a menetirány szerinti jobboldali járdáról lépett hirtelen a jármű elé, hanem az út túloldaláról indult. Ugyan a vaksötét éjszakában szabad szemmel már csak akkor lehet meglátni az áldozatot, amikor már késő - ennyiben az önjáró autóban ülő sofőrt mindenképpen felmenti -, az önjáró autókat elvben direkt olyan szenzorokkal szerelik fel, hogy a látási viszonyok ne befolyásolják azt, mit érzékel a környezetéből.

A nőt érzékelniük kellett volna a szenzoroknak, és még időben meg kellett volna állítaniuk a kocsit.

"Szörnyűséges. Büntetőügynek kéne lennie belőle" - mondta az áldozat mostohalánya, Tina Marie Herzberg White a Guardiannek.

Bár fentebb azt írtam, hogy a felvételek alapján a sötét utcán az áldozat már csak akkor válik láthatóvá, amikor emberi beavatkozáshoz már késő lett volna, az is tény, hogy a kocsi belső teréről készült felvételeken látszik, hogy a 44 éves Rafaela Vasquez az út helyett a kocsi műszerfalán nézeget valamit. Fel-le nézegetett, és tényleg csak az utolsó pillanatban vette észre a nőt, amikor már tényleg késő volt.

Azt, hogy pontosan mi romolhatott el, miért nem érzékelte a jármű az úttestre lelépó nőt, egyelőre rejtély. Az, hogy az ügyben indítanak-e büntető eljárást, a helyi ügyészeken múlik. A helyi rendőrfőnök, Sylvia Moir mindenesetre egy interjúban már jelezte, hogy szerinte nem az Uber hibájából történt a baleset. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt