Kerülőúton kap havi 2,5 milliót az MKB pénztáraitól a fideszes Szatmáry Kristóf

A Miniszterelnökség miniszteri biztosa havi 2,5 millió forintot kap az MKB Bank nyugdíj-, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárának elnökeként, derítette ki a 24.hu. Ráadásul az összeférhetetlenségi szabályokat megkerülve, biztosítás formájában kapja meg a jövedelmét. Mellette Szatmáry Kristóf a költségeit is állják. 

Szatmáry Kristóf kereskedelempolitkáért felelős miniszteri biztos, itt még a BKIK elnökeként

Megoldották, hogy ne legyen szabályellenes

A lap kiderítette, hogy Szatmáry Kristófot 2016 tavaszán az   MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár elnökévé választották. Nem sokkal később a pénztár közgyűlése havi 1 millió forintos tiszteletdíjat állapítottak meg neki. Azt azonban tudták, hogy ezt Szatmáry nem veheti fel, mivel a parlamenti képviselői munka összeegyeztethetetlen például gazdasági tisztséggel. 

A szabályt végül úgy kerülték meg, hogy az 1 milliós tiszteletdíj értékének megfelelő biztosítást kötöttek a nevére. 

Ezen felül évi 1 millióért számolhatott el reprezentációs költségeket, a pénztár fizeti a telefonszámláját, laptopot is kapott, az internetet is állják, és ha a pénztár partnereit keresi, akkor a benzint, a parkolási díjat,a  szállásdíjat és az étkezési költségeket is fizetik. Nem sokkal később még emeltek is a költségtérítésen. Később ezekre is évi egymilliós plafont határoztak meg. 

Másik 1 millió

2016 decemberében Szatmáryt az MKB Nyugdíjpénztáránál is elnöknek választották, ahol szintén havi 1 milliós tiszteletdíjat szavaztak meg neki, amit ugyanúgy biztosítás formájában kapott meg. Aztán tavaly novemberben nyugdíjpénztárnál a Szatmárynak járó jövedelem összegét havi 1,5 millió forintra emelték. 

A 24.hu kiderítette, hogy emellett a nyugdíjpénztár évente maximum 2 millió forint értékben állja Szatmáry utazásait, szállását, parkolási díját, taxizását, reprezentációs kiadásait is. 

Vagyis a  a két pénztártól összesen havi 2,5 millió forint jövedelemhez fér hozzá a miniszteri biztos, de mivel tiszteletdíjként nem vehetné fel, a pénztárak biztosítást kötnek a javára. 

Ehhez évente összesen 3 millió forint elszámolható juttatás, költségtérítés is jár.

A Fidesz a lapnak azt állította, hogy Szatmáry személybiztosításai pontos értékük szerint szerepelnek a vagyonnyilatkozatában.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.