Semjén Zsolt a legváratlanabb helyről kapott egy tockost: egy halott parlagi sastól

2018 március 26., hétfő 20:08
294

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hétfőn közleményt adott ki arról, hogy egy autó Mátraalján elütött egy 22 éves parlagi sast (még decemberben). Az események ezután felpörögtek, és nem várt fordulatot vettek.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) helyszínre érkező természetvédelmi őre begyűjtötte a tetemet, ami a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságára került. A mostanra elkészült kórbonctani és toxikológiai vizsgálatok eredménye az egyesület szerint meglepő eredményt hozott:

a madár májában magas ólom-koncentrációt találtak.

Ez azért fontos, mert bár a fokozottan védett parlagi sas pusztulását az ütközéses trauma okozta (azaz az, hogy elütötte egy autó), de az ilyen szintű ólom-mérgezés tüneteként fellépő koordinációs zavar magyarázattal szolgálhat arra, hogy egy több mint két évtizedes élettapasztalattal rendelkező sas hogyan kerülhetett egy autó elé (holott a madár jó terepismerettel rendelkezett - beleértve az utakat és a járműforgalmat is -, hiszen ott élt).

Az egyesület szerint ez a mérgezés is felhívja a figyelmet arra, hogy

a vadászatok következtében hatalmas mennyiségben természetbe kerülő, és a táplálékláncban feldúsuló ólomsörét mekkora környezeti kockázattal jár.

A madár 22 évet élt, ezzel ő volt Magyarország egyik legidősebb parlagi sasa. Ez alatt az idő alatt 24 fiókája született (akik közül egy azóta szintén elpusztult már).

Azt nem tudni, hogy az ország fővadásza, a jegesmedvékre, fókákra és rénszarvasokra is előszeretettel vadászó miniszterelnök-helyettes mit szól a mérgezés áldozatává lett, majd autó elé tévedő sas tragédiájához, de a természetvédelem és a vadászat közötti összefüggésekről való véleménye ismert:

A vadászat és a természetvédelem nem szemben álló, hanem egymást erősítő tevékenységek - hangsúlyozta Semjén Zsolt korábban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt