Semjén Zsolt a legváratlanabb helyről kapott egy tockost: egy halott parlagi sastól

természet
2018 március 26., 20:08
comments 291

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hétfőn közleményt adott ki arról, hogy egy autó Mátraalján elütött egy 22 éves parlagi sast (még decemberben). Az események ezután felpörögtek, és nem várt fordulatot vettek.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) helyszínre érkező természetvédelmi őre begyűjtötte a tetemet, ami a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságára került. A mostanra elkészült kórbonctani és toxikológiai vizsgálatok eredménye az egyesület szerint meglepő eredményt hozott:

a madár májában magas ólom-koncentrációt találtak.

Ez azért fontos, mert bár a fokozottan védett parlagi sas pusztulását az ütközéses trauma okozta (azaz az, hogy elütötte egy autó), de az ilyen szintű ólom-mérgezés tüneteként fellépő koordinációs zavar magyarázattal szolgálhat arra, hogy egy több mint két évtizedes élettapasztalattal rendelkező sas hogyan kerülhetett egy autó elé (holott a madár jó terepismerettel rendelkezett - beleértve az utakat és a járműforgalmat is -, hiszen ott élt).

Az egyesület szerint ez a mérgezés is felhívja a figyelmet arra, hogy

a vadászatok következtében hatalmas mennyiségben természetbe kerülő, és a táplálékláncban feldúsuló ólomsörét mekkora környezeti kockázattal jár.

A madár 22 évet élt, ezzel ő volt Magyarország egyik legidősebb parlagi sasa. Ez alatt az idő alatt 24 fiókája született (akik közül egy azóta szintén elpusztult már).

Azt nem tudni, hogy az ország fővadásza, a jegesmedvékre, fókákra és rénszarvasokra is előszeretettel vadászó miniszterelnök-helyettes mit szól a mérgezés áldozatává lett, majd autó elé tévedő sas tragédiájához, de a természetvédelem és a vadászat közötti összefüggésekről való véleménye ismert:

A vadászat és a természetvédelem nem szemben álló, hanem egymást erősítő tevékenységek - hangsúlyozta Semjén Zsolt korábban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.