A belvárosi jelöltek abban maximálisan egyetértenek, hogy csak az egyiküknek kéne indulnia

"Hivatalos döntés nem született, de mi is úgy véljük, hogy kevés idő maradt egy hiteles kutatás elvégzésére, és az LMP visszautasító döntése után nincs is miről megállapodni" - mondta V. Naszályi Márta, az MSZP-P belvárosi képviselőjelöltje érdeklődésemre, hogy hogyan állnak az egyeztetések a visszaléptetésekről. A budapesti 1-es választókerületben szombaton Juhász Péter, az Együtt elnöke teremtett új helyzetet azzal, hogy önként, egyeztetés nélkül visszalépett, miután már nem magát tartotta a legesélyesebbnek a fideszes Hollik István legyőzésére.

Juhász bejelentése után fél órán belül Fekete-Győr András, a Momentum legismertebb jelöltje megbeszélést kezdeményezett a többi ellenzéki indulóval. A Jobbik jelöltje, Losonczy Pál kihagyta a tárgyalást, de az elempés Csárdi Antal és V. Naszályi Márta nyitottnak mutatkoztak az együttműködésre, bár már akkor jelezték, hogy Fekete-Győr javaslatáról ők maguk nem, csak pártjaik vezető testületei dönthetnek. Az LMP végül visszautasította Fekete-Győr ötletét, aki azt javasolta, hogy a választásig hátralevő szűk két hétben, amire egy négynapos hétvége is jut, készítsenek új felmérést a Juhász visszalépése utáni helyzetről, és az alapján lépjenek majd vissza a legesélyesebb javára. Fekete-Győr eredetileg a kutatás közös finanszírozását javasolta, de hétfő esti bejelentése alapján végül saját zsebre is megrendelte.

Az LMP azzal utasította el a javaslatot, hogy a hátralevő ~tíz nap kevés lenne egy új közvélemény-kutatás elvégzésére, és amúgy is, a körzetben már végeztek méréseket - igaz, még februárban, a hódmezővásárhelyi választás és Juhász visszalépése előtt.

V. Naszályi most ugyanerre a felmérésre hivatkozott. Ez a Közös Ország Mozgalom (KOM) mérése, amiből Csárdi azt olvasta ki, hogy Juhász és ő voltak a legintegratívabb jelöltek, vagyis Juhász visszalépésével ő maradt az, aki leginkább képes begyűjteni a sokszínű szavazótábor szavazatait. V. Naszályi ugyanebből a felmérésből azt olvasta ki, hogy az összes jelöltre vonatkozó mérések alapján az ő támogatottsága a legnagyobb. Mindkettejüknek igaza van, ezek valóban kiolvashatók a felmérésből. De az is tény, hogy a felmérés visszalépésekkel számoló forgatókönyvei alapján nincs lényegi eltérés a jelöltek támogatottságában.

A KOM felkérésére készült felmérésből valójában nagy bizonyossággal csak az olvasható ki, hogy a baloldali ellenzék egyetlen esélye a győzelemre, ha csak egy jelöltet állítanak.

"Nagyon örülnék, ha lennének hivatalos, magas szintű egyeztetések, és ha csak egy jelölt maradna" - mondta V. Naszályi. Ő ugyan a felmérések alapján magát tartja legesélyesebbnek, de szerinte mindhárman alkalmas jelöltek Hollik legyőzésére. Az, hogy visszalép-e, nem az ő döntése. Mint mondta, ő és pártja folyamatosan kereste a lehetőséget az egyeztetésekre, és ezután is nyitottak a megállapodásra. És bár V. Naszályi szerint a számok őt erősítik, "én nem vagyok akadálya a megállapodásnak".