Kim Dzsongun Kínában tárgyalt

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Kim Dzsongun és Hszi Csin-ping a kínai állami tévé 2018. március 27-én készült, egy nappal később nyilvánosságra hozott felvételén.Fotó: CCTV/AFP

Napok óta tartó találgatások után Kína és Észak-Korea is hivatalosan megerősítette, hogy Kim Dzsongun Kínában járt Hszi Csin-ping kínai elnöknél. A hivatalos, állami Új Kína Hírügynökség jelentése szerint Kim "sikeres megbeszéléseket" folytatott Hszivel.

Kína Észak-Korea legfőbb szövetségese és kereskedelmi partnere, ennyiben nem meglepő, hogy Kim élete első hivatalos külföldi látogatásán Pekinget kereste fel. Ami már csak azért is logikus, mert áprilisban a dél-koreai, májusban pedig az amerikai elnökkel lesz csúcstalálkozója, ami előtt nyilván ki akarta kérni Hszi véleményét is.

A látogatás legfőbb eredménye, hogy Kim Kínában is megismételte, tényleg kész feladni atomfegyvereit. "A Koreai-félsziget atommentesítése megoldható, amennyiben Dél-Korea és az Egyesült Államok jóakaratúan válaszol törekvéseinkre, megteremti a béke és a stabilitás légkörét, miközben haladó és összehangolt lépéseket tesz a béke megvalósítása érdekében" - fejtette ki az Új Kína beszámolója szerint Hszinek Kim.

Andray Abrahamian, a Csendes-óceáni Fórum Nemzetközi és Stratégiai Tanulmányok Intézetének kutatója szerint logikus, hogy Kim ismertette álláspontját és egyeztetett Kínával a tárgyalások előtt. Szerinte a két ország kapcsolata az elmúlt öt évben szokatlanul feszültté vált, és az elmúlt hónapok diplomáciai fejleményeit Kína csak a kispadról figyelhette. (Via BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 3,8 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.