Kim Dzsongun Kínában tárgyalt

Kim Dzsongun és Hszi Csin-ping a kínai állami tévé 2018. március 27-én készült, egy nappal később nyilvánosságra hozott felvételén.Fotó: CCTV/AFP

Napok óta tartó találgatások után Kína és Észak-Korea is hivatalosan megerősítette, hogy Kim Dzsongun Kínában járt Hszi Csin-ping kínai elnöknél. A hivatalos, állami Új Kína Hírügynökség jelentése szerint Kim "sikeres megbeszéléseket" folytatott Hszivel.

Kína Észak-Korea legfőbb szövetségese és kereskedelmi partnere, ennyiben nem meglepő, hogy Kim élete első hivatalos külföldi látogatásán Pekinget kereste fel. Ami már csak azért is logikus, mert áprilisban a dél-koreai, májusban pedig az amerikai elnökkel lesz csúcstalálkozója, ami előtt nyilván ki akarta kérni Hszi véleményét is.

A látogatás legfőbb eredménye, hogy Kim Kínában is megismételte, tényleg kész feladni atomfegyvereit. "A Koreai-félsziget atommentesítése megoldható, amennyiben Dél-Korea és az Egyesült Államok jóakaratúan válaszol törekvéseinkre, megteremti a béke és a stabilitás légkörét, miközben haladó és összehangolt lépéseket tesz a béke megvalósítása érdekében" - fejtette ki az Új Kína beszámolója szerint Hszinek Kim.

Andray Abrahamian, a Csendes-óceáni Fórum Nemzetközi és Stratégiai Tanulmányok Intézetének kutatója szerint logikus, hogy Kim ismertette álláspontját és egyeztetett Kínával a tárgyalások előtt. Szerinte a két ország kapcsolata az elmúlt öt évben szokatlanul feszültté vált, és az elmúlt hónapok diplomáciai fejleményeit Kína csak a kispadról figyelhette. (Via BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.